Radiopionier Gijs Stappershoef overleden

ASSEN - Gijs Stappershoef, één van de initiatiefnemers van regionale radio in het noorden, is op 90-jarige leeftijd in Blaricum overleden.
De studenten Jan Postumus en Gijs Stappershoef pleitten in april 1945 bij het militair gezag voor radio-uitzendingen om burgers zo snel mogelijk te informeren. De bestaande zender Radio Herrijzend Nederland was in het uiterste Noorden niet te ontvangen. Er kwam een tijdelijke militaire oplossing in de vorm van de Omroep van het provinciaal Militair Commissariaat (OPMC), een soort kabelomroep (draadomroep) vanuit de Prinsenhof in Groningen.
In januari 1946 nam de Regionale Omroep Noord (RON) onder leiding van Gijs Stappershoef en Henk Huizinga de taak van de OPMC over. Stappershoef was naast hoofd van de omroep ook programmamaker en medeverantwoordelijk voor de uitbreiding van de zendtijd. (De RON werd later RONO en werd uiteindelijk opgesplitst in afzonderlijke omroepen voor Drenthe, Friesland en Groningen.)
Halverwege de jaren '50 werd Stappershoef door de VARA als regisseur naar Hilversum gehaald. Zijn loopbaan als regisseur bevatte onder andere programma's met Tom Manders, Rudi Carrell, maar ook Publieke tribune en het kwis programma' Weet wat je waagt' met Theo Eerdmans. Nadat hij door de VARA gevraagd was om televisiedirecteur te worden, ontstond onder zijn leiding het roemruchte 'Zo is het toevallig ook nog 's een keer'.
Toen de VARA met dat programma wilde stoppen nam hij ontslag. De volgende jaren zou hij als docent aan verschillende opleidingen werkzaam zijn. Zo was hij een tijd docent bij Santbergen de voorloper van wat nu de "Media-academie" heet en gaf hij les aan de Filmacademie en de school voor journalistiek in Utrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl