Assen in teken van Historische Beroepsvaart

ASSEN - Negentien historische beroepsvaartschepen meren vrijdag aan voor het Historische Beroepsvaart weekend op en rond de Vaart in Assen.
Skûtsjes, sleepboten, tjalken en IJsselaken: allen vertellen ze de rijke historie van de beroepsvaart.
Bijzonder is de IJsselaak 'Door Gunst Verkregen' die zaterdag zand lost vanaf het schip in een vrachtwagen op de wal (foto). Daarnaast is het voor de bezoekers mogelijk om mee te varen op de Alco II, een sleepboot met praam. Ook aan wal is er van alles te doen. Zo is er een vispromotiemarkt waar het Nederlands Visbureau, Zuiderzeezilver, Slow Food Noord Nederland en het Visserijmuseum uit Zoutkamp aan meewerken. Koks bereiden vis en er is van alles te proeven. Een maritieme markt en oude ambachten maken eveneens deel uit van het programma op de zaterdag. Om 11.30 uur beginnen zaterdag de optredens van vijf scheepskoren.
Het Drents Archief heeft op de eigen website een serie oude foto's openbaar gemaakt met de titel 'Varen in Drenthe'. Op historische foto's is te zien dat Drenthe een echte scheepvaartprovincie was met bedrijvigheid op de vele Drentse vaarten en kanalen. Foto's van de grachten in Meppel, het lossen van vrachtschepen in de havenkolk in Assen (foto), een volgeladen turfschip in het Stieltjeskanaal, de pullenvaart (met melkbussen) in Hoogeveen en het vervoer van personen en goederen per snik (trekschuit) getuigen allemaal van de rijke geschiedenis van de Drentse binnenscheepvaart.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl