Turfroute trekt veel vaargasten

HOOGERSMILDE - Het is duidelijk hoogseizoen op de Turfroute door de Drentse Hoofdvaart. Dat betekent dat nog tot 22 augustus bruggen en sluizen ook op zondag worden bediend.
Het mooie weer zorgde in juli al veel veel drukte bij onder andere de brug van Hoogersmilde (foto's).
De laatste jaren volgen zo'n 2000 boten per jaar de Turfroute. Het dieptepunt was ooit 1600 boten, het streven is een groei naar 3200. De Turfroute is een recreatieve vaarroute door zuidoost Friesland, het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel. Uniek is dat deze vaarroute vier Nationale Parken verbindt: het Drents-Friese Wold, het Dwingelderveld, de Weerribben en de Alde Feanen. Stichting De Nije Kompanjons redde in 1974 de Turfroute door te voorkomen dat de Opsterlandse Compagnonsvaart werd gedempt. Sinds die tijd zetten vrijwilligers zich in voor de instandhouding, de verbetering en de promotie van de Turfroute.
Drenthe telt 155 kilometer aan bevaarbare kanalen. Plannen om ook het Oranjekanaal en de Beilerbaart weer open te stellen zijn door de provincie weer in de ijskast gezet. Maar vanaf 2012 kan er bijoorbeeld ook worden gevaren van Bareveld naar het Zuidlaardermeer en wordt gewerkt aan de nieuwe vaarverbinding Erica-Ter Apel.
Schippers mogen overigens voortaan minder drinken op de Nederlandse wateren. De toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed is sinds zaterdag verlaagd van 0,8 naar 0,5 promille. Volgens de politie neemt het scheepvaartverkeer en de vaarrecreatie steeds meer toe, waardoor de risico's groter worden. De politie ziet er op toe dat de nieuwe regel gehanteerd wordt, maar gaat hiervoor geen extra controles uitvoeren. De maatregel geldt al in de rest van Europa.
(foto's Lourens Looijenga)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl