60 jaar Molukkers in Drenthe

ASSEN - RTV Drenthe heeft de historie van de Molukkers in Drenthe bijeen gebracht.
Vele tientallen radio- en tv-documentaires, foto's en nieuwsitems zijn nu toegankelijk gemaakt, bijna zestig jaar nadat de eerste Molukkers naar Drenthe kwamen.
In 1951 maken Molukkers de overtocht naar Nederland met de schepen Kota Inten, de Atlantis, de Fairsee, de Roma en de Asturias. Tijdens die overtocht worden ze ontslagen uit Nederlandse krijgsdienst. De Molukkers komen aan in Nederland tijdens de koude wintermaanden van 1951 en werden gehuisvest in leegstaande kampementen, want het was toch maar voor een korte tijd. De Molukkers worden gezien als passanten, als tijdelijke migranten, die weer terug gestuurd zullen worden.
Maar sindsdien maken ze nadrukkelijk deel uit van de geschiedenis van de provincie Drenthe. Ze hebben het niet gemakkelijk gehad. De Molukkers werden niet alleen als passanten, tijdelijke gasten, behandeld, maar voelden en gedroegen zich ook zo. Omdat zij steeds de hoop bleven koesteren dat ze terug zouden keren naar een eigen, onafhankelijke staat, hielden de meeste Molukkers zich lang afzijdig en zochten zij nauwelijks contact met hun omgeving. Ze stelden zich vaak confronterend op ten opzichte van het Nederlandse bestuur, waardoor de Molukse geschiedenis in de jaren zeventig zeer dramatische momenten heeft gekend.
Op de website van RTV Drenthe wordt nogmaals in woord en beeld de acties belicht, twee treinkapingen, de bezetting van de school in Bovensmilde en de bezetting van het provinciehuis in Assen. Hoe was het leven in kamp Schattenberg, voorheen Kamp Westerbork? En hoe verging het de volgende generaties Molukkers?
RTV Drenthe heeft door de jaren heen een indrukwekkende serie programma's gemaakt over de Molukkers in Drenthe. Al die programma's hebben nu een eigen plek gekregen: www.rtvdrenthe.nl/molukkers_in_drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl