VVD-coryfee Henk Vonhoff overleden

GRONINGEN - VVD-coryfee Henk Vonhoff is zondagochtend na een kort ziekbed overleden. Dat heeft het partijbureau van de VVD maandag namens de familie bevestigd. Vonhoff is 79 jaar geworden.
Vonhoff was in de jaren zestig en zeventig onder meer lid van de Tweede Kamer en twee jaar staatssecretaris van Cultuur. Vonhoff was in 1971 kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de VVD in de Tweede Kamer,
maar moest het afleggen tegen Hans Wiegel. Van 1974 tot en met 1980 was hij burgemeester van Utrecht. Minister Hans Wiegel van Binnenlandse zaken roept hem in 1980 tot het ambt van Commissaris van de Koningin in Groningen.
Met ziel en zaligheid stort de commissaris zich op de spreiding van de centrale directie van de toenmalige PTT. Hij vecht voor de komst van uiteindelijk 2000 noordelijke arbeidsplaatsen. Het is het gezag van Vonhoff te danken dat Philips er van afzag het hoofdkantoor van de divisie huishoudelijke apparaten en persoonlijke verzorging van Groningen te verplaatsen naar Eindhoven.
Toen het NOS-journaal niet van plan was voor de Nationale Watersportdag naar Groningen te komen, eiste een woedende Vonhoff persoonlijk opheldering van de hoofdredacteur. Jullie laten het noorden links liggen, brieste de man, die het gezicht werd van 'Er is niets boven Groningen'. De NOS hield voet bij stuk, maar stationeerde later wel een cameraman in Drenthe. Oud-gedeputeerde Roel Vos (PvdA): 'Veel mensen kijken nogal tegen een commissaris op en zien Vonhoff als een afgezant van God waar ze met open mond naar kijken.'
Vonhoff had er ook geen goed woord voor over toen Margreeth de Boer in 1994 al na anderhalf jaar de functie van CdK van Drenthe in ruilde voor de functie van minister van VROM. Hij vond het slecht voor het ambt, ze had tenminste een periode van zes jaar moeten vol maken. Hij stelde voor om Drenthe er dan maar bij te doen. Hij zag later in Relus ter Beek niettemin 'een grote aanwinst voor het noorden'.
Met Vonhoff begon ook de discussie over de aanleg van de Zuiderzeelijn, een spoorlijn van de Randstad, via de polders naar Grroningen. Liefhebber Henk Stokhorst uit Roden mag van Siemens rondleidingen houden op de Duitse zweeftrein-testbaan. Henk Vonhoff krijgt als eerste bezoek van Stokhorst. Vonhoff zei direct 'hartstikke leuk' en 25 noordelijke politici en ambtenaren reizen op 3 februari 1994 per bus naar Lathen en zijn daarna definitief om. Henk Vonhoff en nog en enkele andere noordelijke bestuurders leden bij wijze van promotie bij Lelystad een stukje van de Zuiderzeespoorlijn aan. De afloop is bekend.
Noord-Nederland werd door de opvolger van Vonhoff - Hans Alders in 1996 - neergezet als overloopgebied voor de overvolle Randstad. Het supertrio Hans Alders, Ed Nijpels en Relus ter Beek zorgde er vervolgens voor dat de Zuiderzeelijn in het regeerakkoord van Paars II belandde. Op ambtelijke de burelen was de Zuiderzeelijn allang als een kansloos project afgevoerd. Ambtenaren zetten met succes hun kaarten op die andere spoorlijn naar het Noorden: de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl