Zorgen over de aanhoudende hitte

bba990dd48e8e5eec1257765006531bc_wpicture1_1.jpg
bba990dd48e8e5eec1257765006531bc_wpicture1_1.jpg
ASSEN - Door de warmte van de afgelopen weken zijn ongeveer vijfhonderd mensen meer overleden dan normaal. Dat blijkt maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral onder ouderen en mensen in een verzorgings- of verpleeghuis vallen veel slachtoffers. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat structureel hoge temperaturen een verhoogde sterfte tot gevolg hebben. Ouderenbond ANBO en het Rode Kruis maken zich wegens de aanhoudende hitte grote zorgen.
Bij ouderen neemt het vermogen om te transpireren en zo het lichaam af te koelen af. Ook de behoefte om te drinken is minder bij oudere mensen.Doordat de gemiddelde maximumdagtemperatuur de afgelopen weken ruim 6 graden hoger was dan normaal, valt het te verklaren dat juist onder die kwetsbare groep slachtoffers vallen. Elke graad die de gemiddelde temperatuur boven het langjarig gemiddelde uitstijgt, leidt volgens het CBS tot een extra sterfte van ruim dertig personen per week.
Ook voor de komende tijd worden weer hogere temperaturen verwacht. Het Rode Kruis denkt dat in delen van het land daardoor opnieuw slachtoffers zullen vallen, 'terwijl vaak op een zeer simpele manier iets valt te doen aan de risico's.' De hulporganisatie roept mensen onder meer op voldoende te drinken, de zon te mijden en vooral lichte kleren te dragen. Medewerkers van het Rode Kruis zijn de komende tijd in ieder geval extra alert tijdens huisbezoeken en bij telefooncirkels.
Sinds 2007 is in Nederland het Nationale Hitteplan van kracht. Het hitteplan treedt in werking wanneer het KNMI op vier aaneengesloten dagen een temperatuur van minimaal 27 graden verwacht. In het plan staat onder
meer dat in nieuwe verzorgingshuizen klimaatbeheersing verplicht is. In oudere gebouwen is dat nog niet het geval. Tot groot ongenoegen van de ouderenbond. 'Ook in bestaande bouw is het tegen geringe kosten mogelijk klimaatbeheersing aan te brengen.'
De ANBO wil weten of het ontbreken van klimaatbeheersing in verpleeg- en verzorgingshuizen verband houdt met de hogere sterftecijfers door de hitte. In een maandag verzonden brief aan demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid wordt met klem gevraagd om een onderzoek. Het ministerie liet via een woordvoerster weten de brief van de ANBO serieus te zullen bekijken.
In 2003 stierven 3000 Nederlanders als gevolg van hitte. Toen was er ook een lange warme periode. In de statistieken over slachtoffers van natuurrampen wereldwijd, prijkt Nederland relatief hoog. Het KNMI verwacht de komende tijd wederom hitte. De maximumtemperatuur varieert dinsdag van 28 graden aan de kust tot 33 graden in het zuidoosten. Wegens de klimaatsverandering sluit het weerinstituut niet uit dat in de toekomst meer hittegolven in Nederland voor zullen komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl