Drenthe helpt Malawi met fietsambulances

MALAWI - Met hulp van de Drentse stichting Transport4Transport zijn er al bijna 500 fietsambulances gemaakt, en die rijden allemaal rond in de kleinste dorpjes in Malawi.
De meest slecht begaanbare wegen worden ermee getrotseerd.
Het is een karretje dat achter een fiets kan worden gebonden en waarin patiënten vervoerd kunnen worden. In Malawi bijvoorbeeld is het ziekenvervoer namelijk een groot probleem. Er zijn geen ambulances en wegen zijn slecht begaanbaar .In Malawi sterven veel zwangere vrouwen en hun kinderen omdat ze niet op tijd bij het ziekenhuis aankomen. Malawi staat elfde op de lijst van landen met de hoogste zuigelingensterfte ter wereld. Van de 1000 geborenen overlijden er 86 tijdens het eerste levensjaar.
De Nederlandse ondernemer Peter Meijer bedacht de fietsambulance. De onderneming die Meijer begon in de stad Blantyre, heeft inmiddels 14 werknemers in dienst. De Nederlander en zijn team verkopen ruim 60 fietskarren per maand aan ziekenhuizen en NGO's. Een kar kost zo''n 180 euro per stuk.
Het idee om een Drentse stichting op te richten om kleinschalig ondernemerschap in de transport en kleinschalige transportprojecten te stimuleren is een voortvloeisel uit een reis van bestuurslid Bé van der Weide met een aantal andere Drentse ondernemers en studenten naar Malawi in 2005.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl