Sanering stortplaats Dwingeloo in volle gang

DWINGELOO - Er wordt hard gewerkt aan de sanering van de voormalige vuilstortplaats in Dwingeloo.
Gedeputeerde Klip en burgemeester Slagman van de gemeente Westerveld gaven 15 juni het startsein voor de sanering. Provincie en gemeente betalen gezamenlijk de sanering van de vuilstort.
Uit diverse onderzoeken bleek dat de grond op die plaats sterk verontreinigd was (onder meer nog een kleine hoeveelheid asbest), maar het grondwater was niet aangetast. Inmiddels is het grootste deel van de bult opgeruimd. En dat moet ook wel, omdat de gemeente Westerveld na de bouwvakvakantie wil beginnen met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne op het terrein.
De voormalige vuilstort wordt afgegraven tot een meter onder het normale terreinniveau en daarna afgedekt met een grondlaag. Deze laag isoleert het resterende afval van de schone ondergrond. Na de sanering zullen er - volgens de gemeente - ook geen risico's meer zijn voor de volksgezondheid, waardoor het terrein zonder extra aanpassingen in gebruik kan worden genomen.
Tot en met 1975 werd er vuilnis gestort op het terrein langs de N855 in Dwingeloo. Daarna is er niets meer met het terrein gedaan, waardoor het na al die jaren nog steeds vervuild was, verstopt onder een bosje van berkenbomen, pal naast de ijsbaan.
(foto's Lourens Looijenga)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl