Rel rond vijf chalets Ermerstrand

ERM - Vijf illegaal gebouwde chalets houden de gemoederen op recreatiepark Ermerstrand bij Erm flink bezig. Ze hebben in twee jaar geleid tot zeventien procedures.
De rechter vond het inmiddels de hoogste tijd voor een bemiddelend gesprek. Harrie Keuter van het Veenpark is ingeschakeld als intermediair met instemming van de ruziënde partijen.
De chalets zijn gebouwd terwijl de gemeente dit verboden had. Ze passen namelijk niet in het bestemmingsplan. De huizen mochten van de gemeente nog wel wind en waterdicht worden gemaakt. In plaats daarvan werden ze volledig afgebouwd. En dus riep burgemeester Bouwmeester van Coevorden in juni dat ze gesloopt moeten worden. Park-eigenaar Robert van Olst en de gemeente Coevorden troffen elkaar daarna dus in de rechtbank van Assen. Als het aan de gemeente ligt, moeten dit jaar vijf chalets op straffe van een dwangsom van 20.000 euro per huisje worden afgebroken.
Hardenberger Van Olst protesteert. Volgens Van Olst zijn de chalets niet illegaal gebouwd. Hij ziet de huisjes als kampeermiddelen en daarvoor is, mits niet groter dan 70 vierkante mater, geen bouwvergunning nodig. Bovendien vidt bhij dat er sprake is van willekeur omdat voor geen van de 250 huisjes op het park een bouwvergunning is verleend. In zijn ogen meet de gemeente met twee maten. Het steekt hem vooral dat twee andere nieuwe chalets, die in hetzelfde gebied zijn gebouwd, voorlopig mogen blijven staan. De gemeente richt haar pijlen op de vijf huisjes, omdat Van Olst doorging met bouwen, nadat hem vorig najaar een bouwstop was opgelegd.
De bestuursrechter besliste op 1 juli dat de vakantiehuizen wel degelijk illegaal gebouwd. Volgens de rechter is het conflict het gevolg van slechte communicatie tussen beide partijen en de ernstig verstoorde verhouding. Daarom gaf de rechter een externe bemiddelaar tijd om dat op te lossen. Ermerstrand was daar blij mee. De gemeente Coevorden hield een dubbel gevoel over aan de uitspraak. Aan de ene kant was burgemeester Bert Bouwmeester blij dat de rechter heeft uitgesproken dat de bouw van de chalets illegaal is. Maar dat er opnieuw over gepraat moest worden, snapte hij niet. Bovendien geeft het de bewoners volgens Bouwmeester valse hoop, omdat de chalets hoe dan ook gesloopt moeten worden.
Het slepende conflict tussen het Ermerstrand en de gemeente gaat ook over een strook grond die door een fout de bestemming 'weg' had gekregen. Van Olst heeft becijferd dat hij daardoor 1,4 miljoen euro aan inkomsten is misgelopen, omdat hij daar geen huisjes kon bouwen en verkopen. De gemeente heeft inmiddels de bestemming veranderd. Van Olst claimt 1,4 miljoen euro wegens planschade. de bestuursrechter wees de claim af, de Raad van State is nu aan zet in hoger beroep.
Eigenaar Robert van Olst van recreatiepark Het Ermerstrand in Erm trok zich in maart tijdelijk terug. Directeur/eigenaar Harrie Keuter van het Veenpark in Barger-Compascuum nam zijn taken over. Keuter werd aangesteld om het imago van Het Ermerstrand te verbeteren en het contact met de gemeente Coevorden te herstellen. Nu is hij dus de bemiddelaar.
De eigenaar van Ermerstrand werd een week later aangehouden wegens betrokkenheid bij minstens drie grote branden op zijn park. Daarbij gingen diverse gebouwen in vlammen op, waaronder een restaurant , een café , een chalet en een hotel in aanbouw. Ook drie andere mannen werden aangehouden. Het betrof een pachter en twee uitbaters van horeca-voorzieningen. Van Olst werd aan het eind van maar vrijgelaten, maar bleef wel verdachte.
Van Olst is met zijn broer Vincent was in 192 is mede oprichter van het bedrijf Van De Water Arkenbouw Hardenberg. Een bedrijf dat woonarken bouwt en ligplaatsen bezit in o.a. Zwolle. Daar botste Van Olst met de gemeente, die met een verordening een eind wil maken aan speculaties van projectontwikkelaars. Volgens Van Olst waren er voldoende mazen in de wet om de verordening te omzeilen. 'We kopen oude schepen op en zorgen er zo voor dat de oude troep verdwijnt en er wat moois voor terug komt.' Van Olst is ook op die markt actief onder de naam 'Van Olst Meesterschilders'.
Van Olst kocht op 3 mei 2005 voor ettelijke miljoenen euro's het enigszins verwaarloosde Ermerstrand, dat 40 hectare groot is. In strijd met het uit 1999 daterende bestemmingsplan had de vorige eigenaar al luxe houten koopchalets met een oppervlakte van meer dan 70 vierkante meter per stuk geplaatst. De gemeente Coevorden stond, mede door personeelstekort, constante bewoning op het Ermerstrand in het verleden oogluikend toe. Van Olst zijn uitbreidingsdrift stuit op veel weerstand van omwonenden. Hij botste ook met Janoux Ensink. De pachtster van drie horecazaken op recreatiepark Het Ermerstrand moest begin 2009 vertrekken vanwege een huurschuld van 140.000 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl