Markt boerencampings Noord-Nederland lijkt verzadigd

ASSEN - ASSEN - In het noorden en oosten van het land raakt de markt voor het kamperen bij de boer verzadigd. Dat meldt voorzitter Willem van den Berg van de Stichting Vrije Recreatie.
'Ik heb dit jaar voor het eerst aangesloten boeren daarvandaan aan de telefoon gehad die lang niet vol zaten.'
Van den Berg heeft het idee dat het dit jaar sowieso iets minder gaat. 'Ik had gedacht dat in deze crisistijd
kamperen bij de boer juist meer mensen zou trekken', zegt hij. Kamperen bij de boer is goedkoper dan op een grote camping. Cijfers over dit jaar heeft Van den Berg nog niet, maar hij heeft het idee dat mensen korter blijven. 'Bijvoorbeeld tien dagen in plaats van veertien.'
Veertig jaar geleden was kamperen bij de boer nog verboden. Vorig jaar groeide het aantal overnachtingen tot 6,5 miljoen. Voor boeren is het een welkome aanvulling op hun inkomen. 'Vrijwel geen boer kan zijn levenswerk volhouden zonder neveninkomsten', zegt Willem van den Berg. 'De boer heeft een bijbaan, of zijn vrouw werkt erbij'. Toch maant hij boeren die eraan willen beginnen tot voorzichtigheid. Het vergt een hele investering en het moet wel genoeg opleveren.
En dan helpt het dat er nu meer plaatsen zijn gekomen op de meeste campings. De zeggenschap over het aantal kampeerplaatsen ligt bij de gemeenten en 65 procent van hen heeft het advies van de SVR overgenomen 25 plaatsen toe te staan. Inmiddels zijn bij de SVR tweeduizend boeren in binnen- en buitenland aangesloten.
(foto minicamping Boslust in Elim)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl