'Anne Frankboom' omgewaaid

HOOGHALEN - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is er niet rouwig om dat de 'Anne Frankboom' in het centrum van Amsterdan is omgewaaid.
De boom staat drie keer omschreven in het dagboek van Anne Frank.
Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Westerbork zei in 2007 al, toen er veel te doen was om de boom, dat het wat hem betreft de boom gekapt mocht worden. 'Dat is de natuur, het einde hoort bij het leven.' Het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de boom laten kappen omdat die is aangetast door een agressieve zwam. De rechter oordeelde echter dat de tegenstanders van de kap met plannen mochten komen om de kastanje te redden, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij gewoon blijft staan.
Een kastanjeboom uit Glimmen zou de omgewaaide boom bij het Achterhuis in Amsterdam kunnen vervangen. Dat zegt Ronnie Nijboer van kwekerij De Bonte Hoek in Glimmen. De Glimmense boom is gegroeid uit een takje van de originele boom, die op een andere stam werd geënt. Dat gebeurde in opdracht van de Anne Frank Stichting, die drie jaar geleden de originele boom al wilde vervangen. Kweker Ronnie Nijboer dacht zelf dat de oude boom het nog wel jaren zou volhouden.
Als het aan bestuurder Arnold Heertje van de stichting Support Anne Frank Tree ligt komt er geen nieuwe boom op de plek. 'Het gaat juist om díe boom, niet om iets anders.' Volgens hem heft de stichting zich op, nu de kastanje er niet meer staat.
Kort nadat de boom was omgevallen, waren er al meerdere advertenties op de website Marktplaats.nl te vinden waarin stukken van de boom werden aangeboden. De Bomenstichting is 'onaangenaam getroffen' door het omvallen van de Anne Frankboom. De stichting heeft zich jarenlang hardgemaakt voor het behoud van de boom en ging er vanuit dat die nog tientallen jaren zou kunnen leven. 'Helaas is nu gebleken dat de natuur
toch weerbarstiger is', aldus de stichting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl