Grutto's leggen geen eieren door zendertje

d7f38f38c77a24b7c125778b0053e033_wpicture1_1.jpg
d7f38f38c77a24b7c125778b0053e033_wpicture1_1.jpg
GRONINGEN - Twaalf vrouwelijke grutto's die vorig jaar mei een klein zendertje ingebouwd kregen, konden daardoor geen eieren leggen.
De bedreigde weidevogeltjes hadden wel seks, maar het zendertje werkte
onbedoeld als een soort spiraaltje. Dat zegt onderzoeksleider Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar aanleiding van een bericht hierover in NRC Handelsblad.
Wetenschappers van de RUG brachten bij in totaal vijftien grutto's een klein zendertje in. Ze wilden op die manier meer te weten komen over de precieze trekroute van de vogeltjes. De beestjes hebben hun broedgebied in Friesland en maken trektochten naar Zuid-Europa en Azië.
Hoewel het onderzoek een schat aan informatie opleverde, was de teleurstelling groot toen bleek dat geen enkel vrouwtje succesvol heeft gebroed, zegt Piersma. 'Voor ons als onderzoekers was dit vreselijk. Grutto's hebben voor ons een hoge aaibaarheidsfactor, dus je wil ze op geen enkele manier hinderen in hun ontwikkeling.'' Een van de vrouwtjes bleek wel eieren te hebben gelegd, maar deze waren misvormd.
Door het implanteren van de kleine zendertjes weten de onderzoekers nu wel dat drie grutto's erin zijn geslaagd in ruim drie dagen meer dan 5000 kilometer non-stop te vliegen, met een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Van de vijftien vogeltjes zijn er nog elf in leven. Vier zijn onderweg verongelukt, waarbij eentje de dood vond in een visnet in een dorpje in het Afrikaanse Mali.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl