Verbouw Drents Museum in Assen

ASSEN - De sleutel van het Drents Museum in Assen is sinds eind augustus in het bezit van gedeputeerde Tanja Klip. Zij is verantwoordelijk voor de verbouwing van het historische pand.
Het Drents Museum was toen al anderhalve week dicht voor het publiek. En dat blijft zo tot eind 2011. Toch was het in de laatste week van augustus een drukte van belang. Personeel van het museum was bezig met het verhuizen van de museumstukken. Buiten het museum wordt al een hele tijd gebouwd aan de uitbreiding van het museum. De nieuwbouw begon op 21 september 2009 met het opheffen van het parkeerterrein aan de Oostersingel in Assen. De verbouwing - te volgen via een webcam - kost naar verwachting 21,1 miljoen euro.
Koetshuis
Het meest spectaculaire moment was in oktober 2009. Toen werd het Koetshuis verplaatst. Dit gebouw vormt straks de entree van het vernieuwde Drents Museum. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tekende in de maanden daarvoor bezwaar aan tegen die plannen omdat door verbouw het pand niet meer zou passen bij de andere gebouwen aan het Meester Cramerplein. Maar na overleg met onder meer de gemeente Assen en de provincie werden in juni 2009 afspraken gemaakt die aan die bezwaren van de Rijksdienst tegemoet komen.
Om plaats te maken voor de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe tentoonstellingsvleugel werd het gebouw dus alsnog naar de overkant van het plein getransporteerd. Het koetshuis was ingepakt in een stalen korset en werd op rails naar de andere kant gereden. In totaal werd 24 meter afgelegd met een snelheid van 2 meter per uur. Het Koetshuis weegt in totaal 400 ton.
Nieuwe vleugel
De internationaal vermaarde architect Erick van Egeraat heeft in opdracht van de provincie Drenthe een nieuwe tentoonstellingsvleugel ontworpen. Deze aparte vleugel wordt ondergronds gekoppeld aan het bestaande museumgebouw. De collectiepresentaties in het bestaande gebouw worden opnieuw ingericht en up-to-date vormgegeven. Archeologie komt in het hart van het museum. Het museum wil het vooruitstrevendste museum van Nederland worden. Vanaf 2011 presenteert het museum de archeologische collectie op een vernieuwende manier. Medewerkers kijken bij musea in het buitenland naar geschikte technieken.
De Art Nouveau en Art Deco rond de monumentale Balzaal op de begane grond en figuratieve kunst krijgt een vaste plek op de bovenverdieping. De stijlkamers worden themakamers over de Drentse cultuurgeschiedenis en er verrijst een interactief Kindermuseum voor kinderen t/m 12 jaar. Het Drents Museum opent zijn deuren weer in het najaar van 2011 met de archeologische tentoonstelling De Tang-dynastie over de Gouden Eeuw van China.
Historie
Het Drents Museum geeft een beeld van de Drentse geschiedenis, kunst en cultuur. Het voormalig Provinciehuis aan de Brink vormt het centrale gebouw. Het Ontvangershuis en de Abdijkerk (beide uit de 17e eeuw), het 18e-eeuwse Drostenhuis en Huize Tetrode behoren eveneens tot het museumcomplex. Het Drents Museum werd geboren uit een expositie van Drentse oudheden tijdens het in 1854 in Assen gehouden negende Nederlandsch Landhuishoudkundig Congres. Vanwege het succes richtten Provinciale Staten voor deze oudheden nog datzelfde jaar een eigen museum op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl