De glasindustrie van Nieuw-Buinen herleeft

NIEUW-BUINEN - Het dorp Nieuw-Buinen had tot in het midden van de vorige eeuw een bloeiende glasindustrie. Deze tijden herleven vrijdag en zaterdag tijdens het eerste Glasblazersfestival.
'Niets te doen in het dorp. We missen een feest.' Opmerkingen die geplaatst werden tijdens een aantal sessies met inwoners in het kader van het Dorpsontwikkelingsprogramma (DOP). De vereniging Dorpsbelangen heeft de spreekwoordelijke handschoen opgepakt en is ermee aan de slag gegaan. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van 'Stichting Glasblazersfestival', het begin van een jaarlijks festival met demonstraties glasblazen.
In 1824 werd de eerste turf via de Buinermond afgevoerd. De drukke verveningsactiviteiten lokten kooplieden van elders naar het gebied, waaronder Duitsers die glaswaren verkochten. Een van hen ontdekte dat de omstandigheden ideaal waren om een glasfabriek te vestigen. Er was voldoende brandstof en een kanalenstelsel om de producten af te voeren.
Zo ontstond in 1838 in Nieuw-Buinen de eerste glasfabriek, de fabriek van Thöne (later Bakker). Twee jaar later stichtte Meursing een fabriek. De glasindustrie werd zeer belangrijk in Nieuw-Buinen. Het was rond het midden van de negentiende eeuw verreweg de omvangrijkste industrie in Drenthe. Tijdens de hoogtijdagen werkten 1500 mensen in deze industrietak. In 1967 ging de laatste fabriek dicht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl