FC Emmen en Veendam delen de punten

VOETBAL - FC Emmen heeft het eerste punt in de competitie behaald. In en tegen Veendam werd het 1-1. Na negentig minuten was Emmen daar het meest content mee.
De ploeg van trainer Azing Griever kwam terug van een achterstand en bovendien van een heel slecht begin van de wedstrijd. De ingrediënten voor een echte derby bleken in het eerste half uur duidelijk niet besteed aan de Drenten.
Veendam begon beter en vooral scherper aan de wedstrijd dan Emmen en kwam na een kwartier spelen aan de leiding door een doelpunt van Andrew Ornoch, die profiteerde van een foute pass van Emmens' rechtsback Leonardo. FC Emmen liep vooral achteruit en kreeg pas na zo'n 25 minuten wat meer grip op het spel, maar kon voor rust nauwelijks gevaar creëren. Ruud ter Heide kreeg een kansje, maar schoot over en Hans Denissen vuurde een vrije bal op de vuisten van Peter van der Vlag.
Na rust bracht trainer Azing Griever nieuweling Pele van Aanholt voor Leonardo en stelde hij orde op zaken qua bezetting op het middenveld, waardoor er wat meer balans in het elftal kwam. Toch kwam de gelijkmaker - in de 70e minuut - min of meer uit de lucht vallen. En net als bij de openingstreffer ging ook aan deze goal een grote fout vooraf. Een frivole hakbal op het middenveld werd keihard afgestraft door FC Emmen.
Eldridge Rojer werd binnen de beruchte lijnen onderuit gehaald door Smovs en scheidsrechter Kamphuis floot voor een strafschop. Die werd koelbloedig benut door Ruud ter Heide, die daarmee zijn eerste goal van dit seizoen noteerde. Veendam oogde aangeslagen na die tegengoal en Emmen ging op jacht naar meer, maar kwam in de resterende minuten nauwelijks via een voetballende actie voor de goal van Van der Vlag. Het enige wapenfeit was in de slotseconde het afstandschot van Rojer, maar zijn inzet bleek niet de winnende treffer.
Na vier wedstrijden staat FC Emmen op de twaalfde plaats met 1 punt uit vier wedstrijden. BV Veendam blijft laatste met min twee punten.
Statistieken: BV Veendam - FC Emmen 1-1 (1-0)
15. Ornoch 1-0, 71. Ter Heide 1-1. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaarten: De Leeuw, Cmovc (BV Veendam), Ter Heide (FC Emmen). Toeschouwers: 3.095
BV Veendam: Van der Vlag, Cijntje, Cmovc, Michael Jansen, Apau, Shayesteh (65. Anco Jansen), De Leeuw, Loohuis (60. Lambooij), Rozema, Feenstra, Ornoch (75. Kolder)
FC Emmen: Zeinstra; Leonardo (46. Van Aanholt) De Groot, Zimmerman, Guus de Vries, De Groot, Denissen, Chery, Stolte, De Visscher (82. Malenovic), Ter Heide, Rojer.
De politie heeft voor de wedstrijd van Veendam tegen Emmen op de Langeleegte een 21-jarige man uit Oude Pekela aangehouden voor belediging. Na de wedstrijd werd een 17-jarige Veendammer aangehouden voor belediging van agenten. Tijdens fouillering bleek dat de jongen vier stenen op zak had. De politie vermoedt dat de jongen deze naar de bus met supporters van Emmen wilde gooien.