Drenten betalen mee aan kerncentrale

ASSEN - Inwoners van Drenthe betalen zonder dat te weten mee aan het maken van plannen voor de bouw van een tweede kerncentrale.
Energy Resource Holding (ERH) wil een tweede kerncentrale te bouwen bij Borssele in Zeeland en gaat een bouwvergunning aanvragen. ERH is in handen van de voormalig aandeelhouders van het energiebedrijf Essent. Dit zijn zes provincies, waaronder Drenthe, en een groot aantal Drentse gemeenten verenigd in de Vereniging van Gemeentelijke Aandeelhouders Noord Nederland.
Nieuwe kernenergie past volgens ERH bij energie- en klimaatuitdagingen waar Nederland en Europa voor staan. De Haagse politiek moet nog besluiten of er een nieuwe kerncentrale komt. Volgens EHR hebben de aandeelhouders begrip voor het besluit. De statenleden in de zes provincies zijn niet geïnformeerd over de plannen en hebben dus ook hun wensen en bedenkingen niet kunnen laten horen. Ze zouden pas echt hun stem kunnen laten horen als de directie met een investeringsaanvraag komt.
Vragen
De Statenfractie van GroenLinks heeft inmiddels 'vol verbijstering' schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Fractievoorzitter Jan Langenkamp vindt de bouw niet te rijmen met de al jarenlang uitgesproken wens dat er in Drenthe geen kernafval opgeslagen zou mogen worden in de bodem. Ook wil Langenkamp weten wat het college ervan vindt dat lokale en provinciale overheden met publiek geld deze ontwikkeling mogelijk maken. 'Is er vanuit de provincie Drenthe een positieve houding t.o.v. een nieuw te bouwen kerncentrale?'
GroenLinks vindt dat publiek geld alleen gebruikt dient te worden voor schone energie. Overheden moeten bouwen aan een groene, toekomstbestendige energievoorziening en niet investeren in vieze technieken uit het verleden. CDA-fractievoorzitter Henk Klaver is wel benieuwd naar de antwoorden op de vragen van GroenLinks, maar heeft liever een kerncentrale erbij dan een kolencentrale. Wel moet er een goede oplossing komen voor het kernafval dat ook Klaver niet in de Drentse bodem wil hebben.
Gedeputeerde Staten willen niet reageren totdat de vragen schriftelijk zijn afgehandeld. Het streven van de aandeelhouders is om ERH zo goed mogelijk te verkopen. EHR is deels ook al eigenaar van de huidige kerncentrale in Borssele.
GroenLinks in de gemeenteraad van Tynaarlo wil ook weten of deze gemeente betrokken is bij de besluitvorming over de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele. GroenLinks wil weten hoe de gemeente staat tegenover een nieuwe kerncentrale en welke invloed de gemeente heeft op een besluit hierover.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl