NAM hervat winning olie Schoonebeek

SCHOONEBEEK - De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft de winning van olie in Schoonebeek hervat.
'Proud to be back', zei directeur Roelf Venhuizen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in 2009.
De burgemeesters Bert Bouwmeester van Coevorden, Cees Bijl van Emmen en gedeputeerde Tanja Klip van de provincie Drenthe mochten toen (12 februari 2009) de eerste 'nieuwe' boring al in werking zetten met een gezamenlijke druk op een rode knop. De olieproductie levert 2000 manjaren werk op. De NAM verwacht volgend jaar zomer de eerste vaten Schoonebeker olie te kunnen leveren. Hoewel de olieprijzen op de wereldmarkt inmiddels weer zijn gedaald, maken nieuwe technieken de winning in Drenthe winstgevend.. Minister Maxime Verhagen (EL&I) gaf op 24 januari 2011het officiële startsein. Bij een eerste proef kwam eind december bij een put al met succes olie naar boven, wat in een vrachtauto is afgevoerd.
1943
Het veld in Schoonebeek is het grootste olieveld op het land van Noordwest-Europa. Dit veld werd in 1943 ontdekt en de NAM haalde er tussen 1948 en 1996 zo'n 250 miljoen vaten olie uit de bodem, ongeveer een kwart van de voorraad. De olie werd in 750.000 treinwagons afgevoerd, Zet alle wagons achter elkaar en je hebt vijfmaal de afstand Schoonebeek - Costa del Sol. Omdat het steeds lastiger werd de taaie, stroperige olie uit de grond te halen, werd de winning uiteindelijk in 1996 gestaakt omdat het niet langer rendabel was. Op 4 september 1996 verliet de allerlaatste olietrein het verlaadstation, de gemeente Schoonebeek kreeg een originele Ja-knikker kado.
Een jaar later meldde de Technische Universiteit in Delft dat professor Van Kruijsdijk onderzoek zou doen naar een rendabele manier om die olie alsnog uit de grond te krijgen. Een proef met twee horizontaal geboorde putten in het olieveld had niet tot het gewenste resultaat geleid. De putten produceerden vooral water in plaats van olie. Maar in april 2004 kondigt de NAM aan dat hervatting van de winning toch mogelijk was. Op 20 december 2007 werd met partner Energie Beheer Nederland besloten een nieuwe installatie te bouwen van 350 miljoen euro. Met nieuwe technieken verwacht de NAM de komende 25 jaar nog eens 100 tot 120 miljoen vaten van 159 liter olie uit het veld te halen.
73 putten
De heropenen van het veld omvat de productie en injectie van stoom, het oppompen en behandelen van de te winnen olie, het transporteren van de olie naar een raffinaderij in Lingen (Duitsland) en het injecteren van het vrijkomende water in uit productie genomen aardgasvelden in de regio Twente. Als alle boorpijpen eenmaal zijn geslagen, zullen 73 putten op achttien locaties in bedrijf zijn. In september 2010 meldde de NAM dat er op dat moment zo'n 900 mensen aan het werk waren.
De Waterleidingmaatschappij Drenthe gaat de NAM superschoon water leveren voor de hernieuwde oliewinning in Schoonebeek. De fabriek, die in 2010 klaar moet zijn, gaat onder de naam NieuWater zuiver water zonder enige chemicaliën produceren. De bouw gaat 43 miljoen euro kosten. Het 300 graden hete water wordt de bodem ingepompt om de stroperige olie vloeibaar te maken. Het water moet extreem schoon zijn om vervuiling van de stoomketels te voorkomen. Dagelijks produceert de fabriek 8.000 kubieke meter water. Dit is evenveel als het watergebruik van 65 huishoudens in een jaar. Door rioolwater te zuiveren blijft het grondwater in Schoonebeek onaangetast.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.