Drents fotoarchief naar 90.000 foto's

ASSEN - Op de website van het Drents Archief zijn oude foto's gepubliceerd uit de collectie van de familie Deodatus uit Roden en van zuivelconsulent Van Weijdom Claterbos.
Behalve de foto's van deze families zijn zo'n 2.000 foto's van de gemeente Assen aan de database toegevoegd. Daarmee komt het aantal foto's op Drents Fotoarchief nu boven de 90.000.
Johan Christoffer van Weijdom Claterbos was vanaf 1905 zuivelconsulent van het Drents Landbouw Genootschap. In deze functie diende hij de vele plaatselijke zuivelfabrieken van advies. Zijn fotocollectie is nu in Drents Fotoarchief beschikbaar. Hij maakte in de jaren 1900-1920 zelf opnamen van de Drentse dorpen. Met name zijn foto's van het leven rondom de boerderij zijn bijzonder, zoals de foto van de vrouw die een emmer water uit de dobbe haalt. Van Weijdom Claterbos verzamelde ook foto's van Assen en omgeving, die eveneens op de site zijn geplaatst.
De foto's uit de collectie van de familie Deodatus bevatten veel portretten uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast zijn in de collectie foto's te vinden van excursies van de Drentse Prehistorische Vereniging (Roelof Deodatus was hiervan lid), de varkensfokkerij van de familie, het kinderherstellingsoord De Zulthe te Roden, renhonden en van tal van andere zaken waarmee de familie zich bezighield.
(Foto uit de collectie Van Weijdom Claterbos (water uit de dobbe halen) en foto uit de collectie Van Weijdom Claterbos (melkers aan het werk).)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl