Sinkgraven WorldCoach in Zuid-Afrika

bde03d401fd78216c125779e0075ebe3_wpicture1_1.jpg
bde03d401fd78216c125779e0075ebe3_wpicture1_1.jpg
VOETBAL - Harry Sinkgraven gaat vanaf half november aan de slag voor de KNVB in Zuid-Afrika.
De oefenmeester uit Meppel, die vlak voor de competitiestart bij FC Emmen werd ontslagen, doet dat als zogeheten 'WorldCoach'.
WorldCoach is een project van de nationale voetbalbond, dat voor Zuid-Afrika speciaal geïnitieerd is rondom het WK voetbal in de afgelopen zomer. Een project dat niet alleen een sportief-, maar vooral een sociaal- en maatschappelijk doel heeft. Sinkgraven, zal met een aantal andere trainers, in Johannesburg en Kaapstad trainers opleiden en cursussen geven. Voor Sinkgraven is het zijn eerste klus na zijn vertrek uit Emmen.
Het Zuid-Afrikaanse voetbal kampt met een groot gebrek aan gekwalificeerd kader, met name coaches. Om dit tekort in te lopen leidt de KNVB al jarenlang Zuid-Afrikaanse trainers en coaches op, in het kader van het project WorldCoaches (voorheen Coach de Coach). Ter gelegenheid van het WK 2010 heeft de KNVB de activiteiten in Zuid-Afrika geïntensiveerd, met als doel de komende vier jaar een nieuwe generatie WorldCoaches op te leiden.
De KNVB richt zich uiteraard op zowel mannelijke als vrouwelijke coaches. Ook coaches voor het G-voetbal kunnen deel uitmaken van het programma. Een tweede doelstelling is het opzetten van de WorldCoaches Academy, een lokaal instituut voor de voetbalopleidingen in Zuid-Afrika. Als locatie is gekozen voor de Witwatersrand Universiteit (Wits University) in Johannesburg, de eerste kleurrijke universiteit van het land.
Wits University was tevens de plek waar het Nederlands elftal tijdens het WK 2010 het leeuwendeel van de trainingen afwerkte. Als dank voor de gastvrijheid hebben de Oranje-spelers de gemeenschap van Hillbrow ? een wijk in de buurt van Wits University ? een zogenaamd Oranje Cruyff Court geschonken. Hier kan de plaatselijke jeugd veilig voetballen.
Bondscoach Bert van Marwijk is een groot voorstander van de ondersteuning vanuit Nederland, zo laat hij weten op de site van de KNVB. "Je moet niet alleen zorgen dat je de jeugd van de straat houdt, je moet zorgen dat je ze bezighoudt, dat werkt. Onderschat niet wat samen sporten kan betekenen voor jongeren."
Tegen de tijd dat er in 2014 wordt afgetrapt voor het WK in Brazilië moet het project volgens de KNVB lokaal verankerd zijn en zichzelf kunnen bedruipen. Dit betekent dat de lokale partners de academie zelfstandig runnen en dat de talentvolle, opgeleide coaches op hun beurt weer nieuwe coaches opleiden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl