Scheperziekenhuis stopt met maagbandoperaties

EMMEN - Het Scheperziekenhuis in Emmen heeft besloten met ingang van 2011 niet langer operaties uit te voeren die zorgen voor gewichtsvermindering.
Ingrepen als maagbandoperaties of maagverkleiningen zijn dan niet langer mogelijk in Emmen.
Het ziekenhuis neemt de maatregel nadat het in 2009 in opspraak raakte. Tientallen patiënten en nabestaanden spanden een zaak aan tegen chirurg Nick Reijnen van het Scheperziekenhuis. Zeven patiënten overleefden een operatie, met name maagverkleiningen, van dokter Reijnen niet. Het ziekenhuis heeft nu besloten zich te richten op andere zorgtaken.
Het Scheper Ziekenhuis heeft ook overleden patiënten een informatiebrief gestuurd over het stoppen met maagverkleiningsoperaties. Het Schepers Ziekenhuis heeft inmiddels excuses aangeboden. Aan hoeveel overledenen een brief is gestuurd weet het ziekenhuis niet precies. Het is al de zoveelste slordigheid op rij, erkent ook ziekenhuisdirecteur Maarten Andriesen.
Patiëntenorganisaties noemen het besluit van het Scheper Ziekenhuis verstandig. Het ziekenhuis stuurde dinsdag een brief aan de circa tweeduizend patiënten die op de wachtlijst staan of nazorg krijgen in verband met een maagband- of maagverkleiningsoperatie dat de afdeling met ingang van 1 januari 2011 wordt gesloten.
'Kennelijk vonden ze zelf dat de kwaliteit niet goed genoeg kon worden gegarandeerd', zegt woordvoerster Marjolein de Booys van de NPCF, de landelijke koepel van patiëntenorganisaties. 'Het gaat om heel complexe
ingrepen. Het ziekenhuis had zich eerder moeten afvragen of er genoeg expertise in huis was.'
Zorgbelang Drenthe, de provinciale koepel van patiëntenorganisaties, reageert in dezelfde lijn. 'Als je twijfelt aan de kwaliteit die je kunt bieden, dan kun je het beter niet doen', zegt woordvoerder Sven Romkes. Maar de Drentse koepel maakt zich ook zorgen. 'Nergens in Nederland is zo veel ernstig overgewicht als in Groningen en Drenthe', zegt Romkes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl