Doden door maagoperaties ziekenhuis Emmen

EMMEN - Het Scheperziekenhuis in Emmen heeft 22 september 2010 besloten met ingang van 2011 niet langer operaties uit te voeren die zorgen voor gewichtsvermindering.
Ingrepen als maagbandoperaties of maagverkleiningen zijn dan niet langer mogelijk in Emmen. De brief gaat ook per ongeluk naar patiënten, die door de operaties zijn overleden. Patientenorganisaties noemen het besluit om te stoppen verstandig.
Het ziekenhuis neemt de maatregel nadat het in 2009 in opspraak raakte. In totaal zijnin de maanden daarna zeven sterfgevallen gemeld na een maagverkleining. Bijna een kwart van de operaties leidde tot problemen. Het ziekenhuis: "Arts Reijnen heeft zelf aan de bel getrokken. Hij heeft eerst zelf ingegrepen. Hij was er kapot van dat er zo snel achter elkaar patiënten overleden.' Het ziekenhuis meldt het aan de Inspectie.
Specialist
De operaties zijn uitgevoerd door specialist Nick (Nicolaas) Reijnen (57), die sinds 2005 enkele honderden noorderlingen met obesitas heeft geopereerd. Reijnen bleek in mei 2010 ook betrokken te zijn geweest bij dikke darm operaties. Volgens Maarten Rutgers, de voorzitter van de raad van bestuur van het Scheperziekenhuis, zijn de patiënten van te voren op de hoogte van de risico's van de ingreep.
Rutgers wees er in 2009 op dat het normaal is dat twee procent van de patiënten een dergelijke operatie niet overleeft. Ook is het aantal kleinere complicaties met 10 tot 20 procent relatief groot bij dit soort operaties. Dat wordt volgens Rutgers altijd ter sprake gebracht 'omdat we vinden dat het iets is wat de patiënt moet weten voor hij de beslissing neemt zich te laten opereren.'
Niettemin zegde het ziekenhuis in oktober 2009 de overeenkomst met de chirurg op. Hij mag nooit meer in Emmen opereren, zo werd op een persconferentie bekedn gemaakt. Volgens een onderzoekscommissie heeft Reijnen veel patiënten goed geholpen, maar bij complexere operaties ging hij te vaak de fout in.
Achmea
Zorgverzekeraar Achmea besloot 31 maart 2009 al om geen patiënten meer door te sturen naar het Scheper Ziekenhuis voor maagverkleiningsoperaties na klachten van patiënten. 'We kregen van patiënten signalen dat het niet goed ging. We vonden het onze verantwoordelijkheid in te grijpen.' Achmea eist een gesprek en registratie van de complicaties. In een reactie stelt het ziekenhuis dat het zelf actie heeft ondernomen en niet pas nadat zorgverzekeraar Achmea alarm sloeg. ."We zijn zeer verbaasd over deze reactie van Achmea." Volgens het ziekenhuis heeft de raad van bestuur het besluit genomen in overleg met de afdeling chirurgie, omdat 'een aantal onlangs uitgevoerde ingrepen aanleiding geeft tot nader onderzoek'.
Miscommunicatie
Uit onderzoek van RTL bleek dat het een zooitje was in het ziekenhuis. Volgens de zender was er op de afdeling waar maagverkleiningsoperaties werden gedaan één en al ruzie en miscommunicatie. Zo werd de patiënten niet duidelijk gemaakt wat de risico's waren van hun operatie. Ook bestond vaak onenigheid tussen artsen over bijvoorbeeld de vraag of op een scan wel of geen lek in de maag te zien was. Patiënten konden voor de geplande operatie geen afspraak krijgen op de afdeling diëtiek, over het te volgen dieet voor en na de ingrijpende operatie, zo meldt het AD.
Inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil inzage in de sterftecijfers van ziekenhuizen. De registratie moet vergelijkingen tussen ziekenhuizen mogelijk maken. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaarlijks 1735 mensen onnodig sterven in ziekenhuizen. De Inspectie en de ziekenhuizen hebben afgesproken dat dit aantal met de helft moet worden teruggebracht. Volgens bestuursvoorzitter Maarten Rutgers zijn er in 2008 in Emmen 250 maagoperaties uitgevoerd waaronder 140 maagverkleiningen, de rest vooral maagbanden.
Reijen maakte eerder fouten
Reijnen is voor zijn komst naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen betrokken geweest bij minimaal drie medische fouten in Duitsland. Dat wordt gemeld door diverse Duitse kranten en websites. Bij een operatie onder verantwoordelijkheid van Reijnen bleef in 2003 bij een 66-jarige man in Leer na een operatie een doek in de buik achter. Dat meldde woensdag 22 april de Rheiderland Zeitung. De man stierf aan de gevolgen van vergiftiging door het achtergebleven doek. De rechtbank veroordeelde Reijnen tot een geldboete van 12.600 euro wegens door schuld. Toen de uitspraak werd gedaan werkte Reijnen al in Emmen.
Ook beschrijft de Duitse krant een verwisseling van twee patiënten door dr Nicolaas Reijnen. Dat was in de periode van 1995 tot 1999 toen Reijnen hoofd was van de chirurgische afdeling van ziekenhuis Rheiderland in Weener. Hij zoog vet af bij een vrouw die in het ziekenhuis lag vanwege een liesbreuk.
Na een enkelbreukoperatie door Reijnen in Weener liep de destijds 58-jarige Christine Preuss een infectie en andere complicaties op. Ze kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van vijfduizend Duitse mark. In Emmen was over dit Duitse verleden van de chirurg niets bekend.
Jan van Loenen, directeur van Zorgbelang Drenthe, pleit voor een Europees systeem waarin ernstige fouten van chirurgen worden geregistreerd. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen wist dat chirurg Nick Reijnen in Duitsland een medische misser met fatale afloop achter zijn naam had staan.
Slachtoffers
De man van Hilly Kroon uit Steenwijk overleed, omdat volgens de weduwe de maag niet goed sloot na de operatie. De man van Herma Petersen uit Meppel overleed twee dagen na de operatie. Volgens haar zijn de risico's haar en haar man niet verteld. 'Dat is pertinent niet gebeurd. De dokter heeft heel algemeen iets gezegd over risico's, maar ja, wij dachten toen: logisch, iedere operatie is een risico. Hadden we geweten dat het zó gevaarlijk zou zijn, dan hadden we nóóit voor een operatie gekozen. Als er fouten zijn gemaakt, dan wil ik dat dat eerlijk wordt erkend. Er mag niets onder tafel worden geveegd.' Herma Petersen kreeg een schadevergoeding van het ziekenhuis.
Tussen de maag en darmen van Hennie Olderhuis uit Emmer-Compascuum zat volgens haar zus een gat dat maar niet dicht wilde. Ze overleed na zes operaties. Volgens Eric ten Caat uit Hoogeveen is zijn vader in januari overleden omdat er bij de operatie een gat in zijn longen was geprikt en er twee gaten zaten van 4,5 centimeter in zijn vaders maag.
Bij de operatie van de vrouw van Harry Scheepstra uit Musselkanaal gingen nietjes door de darmen en dat heeft ze volgens hem niet overleefd. Het Scheperziekenhuis in Emmen erkende aansprakelijkheid in die zaak. De moeder van Eileen Schriemer uit Hoogezand leeft nog, maar ligt inmiddels in het UMCG met een verstopte slokdarm door vermoedelijk achtergebleven nietjes. (De nietjes worden gebruikt om het volume van de maag te verkleinen. Daardoor ontstaat er snel een verzadigingsgevoel.)
Steun ziekenhuis en Reijnen
Maar er reageerden ook mensen die juist superblij zijn met de ingreep en de aanpak van chirurg Reijnen. 'Ik ben ervan overtuigt dat Reijnen bij elke patient goed zijn best doet om dit soort voorvallen te voorkomen.' 'Ik ben super te pas en erg blij en nooit geen complicatie en klachten. Reijnen bedankt voor alles en veel sterkte.'
De reputatie van het Scheperziekenhuis Emmen wordt ten onrechte beschadigd. Dat vond in 2009 de cliëntenraad van het ziekenhuis. De landelijke patiëntenkoepel NPCF is daar boos over. Maar volgens voorzitter Pieter Taffijn van de cliëntenraad Emmen werden er in deze zaak veel te snel conclusies getrokken.
De namen van vijf maagpatiënten die zijn overleden na een behandeling door chirurg Nick Reijnen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, blijven geheim voor het Openbaar Ministerie. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Assen in januari 2010 beslist. Het OM wilde de namen weten voor de strafrechtelijke vervolging van de chirurg, maar het ziekenhuis wilde daar niet aan meewerken. Justitie mag wel de dossiers van de vijf patiënten inzien, maar dan zonder de namen.
Vervolging
De vervolging gaat gewoon door. Justitie is sinds oktober bezig met het strafrechtelijk vooronderzoek tegen de chirurg. Hij wordt verdacht van het meerdere keren veroorzaken van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Minimaal 9 mensen hebben aangifte gedaan tegen Nick Reijnen. Het gaat om twee nabestaanden van overleden maagpatiënten en 7 mensen die zelf letsel hebben opgelopen door toedoen van de arts, maar de operatie wel hebben overleefd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.