Molukse kerken branden

HOOGEVEEN - In de nacht van zondag 26 september op maandag 27 september 2010 waren er branden in de Molukse kerken van Hoogeveen en Nijverdal en in Assen was er sprake van een poging tot brandstichting bij de Rehobot-kerk.
De branden in de kerken in Drenthe en Overijssel zijn volgens de politie aangestoken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, het NFI. In grondmonsters bij de kerken is in Assen, Hoogeveen en Nijverdal een brandversnellende stof gevonden.
Om de brand in Hoogeveen onder controle te krijgen moest de brandweer uiteindelijk het dak van het kantoor slopen. De Molukse gemeenschap is zwaar getroffen. Het gebouw uit begin jaren zestig werd de afgelopen tijd net opgeknapt en de gemeenschap zocht daarvoor steun bij het gemeentebestuur.
De politie onderzocht of er een verband was tussen de branden. Ondertussen hielden Molukkers in de wijken van Assen en Bovensmilde de gebouwen extra in de gaten en in Hoogeveen was er extra politiesurveillance. Nog steeds vormt de wijk de basis van de Molukse gemeenschap in Nederland. Ook RMS president in ballingschap John Wattilete was bang voor onrust in de Molukse gemeenschap. Hij riep op tot kalmte.
Manifestatie
Ondanks dat niet bij alle branden brandstichting is vastgesteld, was het volgens Wattilete wel erg toevallig dat in één nacht in drie Molukse centra brand uitbrak. Wattilete liet doorschemeren dat de brandstichtingen te maken zouden kunnen hebben met het bezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland. De Molukkers wilden rond zijn bezoek acties en een manifestatie organiseren. Er werden binnen de RMS zelfs vermoedens geuit dat de Indonesische ambassade in Nederland er achter zat, omdat deze bang zou zijn voor die protesten. De branden leidden de aandacht enorm af van de manifestatie.
Marokkanen
Een nacht na de brandstichtingen in de kerken werd geprobeerd een Groningse moskee aan te steken. De gevels werden beklad met de tekst 'Maak ons niet kwaad'. Ook van deze brand is onbekend wie de daders waren, maar de tekst deed een rancune-actie vermoeden van Molukkers die dachten dat Marokkanen de branden in de kerken hebben gesticht. De timing was in ieder geval opmerkelijk. Juist die week veroordeelde de rechter een 22-jarige Marokkaan tot anderhalf jaar cel. De man reed op nieuwjaarsmorgen drie personen aan in een door vooral Molukkers bewoonde straat in Culemborg. Na de aanrijding liep het uit de hand in de wijk, en ontstond er een periode van onrust tussen Marokkaanse en Molukse jongeren.
Verdeeldheid
Maar verdeeldheid in de Molukse gemeenschap zou ook aanleiding kunnen zijn voor de branden. Dat zei Wim Rahajaan, algemeen bestuurslid van de Molukse Kerkvoogdijraad uit Zwolle. Hij bracht ook de brand die in februari woedde in een Moluks kerkcentrum in Houten hiermee in verband. De getroffen kerken vallen onder de Molukse Kerkvoogdij Raad . Die Raad heeft veel geld verloren. De Molukse kerken in Nederland zijn praktisch failliet, als gevolg van deze beleggingsfraude. De kerkvoogdijraad kreeg 52 miljoen gulden van de Nederlandse overheid voor onderhoud van de gebouwen, die door de Dienst Domeinen werden overgedragen.
Bouw kerken
De Molukse Kerkvoogdijraad belegde in 1998 deze bruidsschat bij Engelse en Zwitserse zakenpartners die malafide bleken. De autoriteiten in de VS namen het geld in beslag. Na een slepende rechtszaak kwam in 2004 dat geld terug. Maar onder meer door een ongunstige wisselkoers en hoge advocatenkosten was dat nog maar 19,6 miljoen euro. Maar omdat de Molukse Raad zich ook nog eens in de schulden had moeten steken, bleef van het hele oorspronkelijke bedrag maar 4,5 miljoen euro over. Veel te weinig om een plan voor de bouw van 16 nieuwe Molukse kerken uit te voeren.
Wantrouwen
De affaire met de beleggingen heeft diepe sporen nagelaten binnen de Molukse kerken. Kerkleden wantrouwen de kerkvoogdijraad en hun eigen synode, omdat er nauwelijks openheid werd gegeven over de financiële situatie. Het is dus mogelijk dat de branden een vergeldingsactie zijn uit de gemeenschap zelf. In totaal telt de Moluks Evangelische Kerk ongeveer 65 plaatselijke gemeenten. Dat zorgt voor emoties en verwarring, zo bleek op een bijeenkomst met 200 bezorgde Molukkers in Hoogeveen. Burgemeester Margreeth de Boer riep de aanwezigen op tot kalmte.
PvdA-vragen
De Partij van de Arbeid stelde toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, Binnenlandse Zaken) vragen naar aanleiding van brandstichtingen. De partij vroeg of er 'gegeven de ontwrichtende werking van deze aanslagen op de samenleving' voldoende prioriteit werd gegeven aan onderzoek en opsporing in deze zaken. Ook wilde de PvdA weten op welke wijze de Molukse gemeenschap en de moskeebesturen terzijde worden gestaan in het beveiligen van hun gebouwen. De politie sloot op 17 mei 2011 het onderzoek zonder resultaat af. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen over de daders opgeleverd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl