RMS eist arrestatie president Indonesië

6a4d582f31605f42c12577b0003d9423_wpicture1_1.jpg
6a4d582f31605f42c12577b0003d9423_wpicture1_1.jpg
ASSEN - President in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) wil dat de Indonesische president dr.
Susilo Bambang Yudhoyono wordt gearresteerd als die een staatsbezoek brengt aan Nederland. Wattilete spant daartoe een kort geding aan tegen de Nederlandse staat.
Yudhoyono en zijn vrouw bezoeken Nederland van woensdag tot en met vrijdag. Wattilete dient het verzoek voor het geding maandag in en gaat ervan uit dat de rechtbank het nog voor of tijdens het bezoek behandelt. Yudhoyono zou moeten worden opgepakt wegens het schenden van mensenrechten en zware
mishandeling, aldus de RMS-president.
De sfeer in de Molukse gemeenschap is geladen vanwege de komst van de Indonesische president en de kerkbranden in Hoogeveen, Nijverdal en Assen kunnen hier volgens Wattilete wel eens mee te maken hebben.
In het kort geding wil de RMS-regering premier Balkenende laten veroordelen tot het beantwoorden van brieven en het overbrengen van verzoeken aan de Indonesische president. Volgens Wattilete schoffeert Balkenende de Molukse gemeenschap door te weigeren de brieven te beantwoorden. Ook de brief van mevrouw Soumokil uit Assen. Zij wil dat Yudhoyono de ligplaats van het graf van haar man en de oprichter van de RMS Chistiaan Soumokil bekend te maken. Maar de brief waarin ze hier om vraagt, is onbeantwoord gebleven.
De RMS houdt donderdag een betoging in Den Haag, op het Malieveld. 'We willen vooral de schendingen van de mensenrechten door Indonesië onder de aandacht brengen. Er zitten op dit moment 93 mensen gevangen omdat zij op vreedzame wijze hebben gedemonstreerd voor de Republiek der Zuid-Molukken
(RMS). Amnesty International en Human Rights Watch hebben daarover gerapporteerd. Ook over het brute optreden van de Indonesische antiterreureenheid, Densus 88, op de Molukken', aldus Wattilete.
:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl