De Winter van 1979

PROVINCIE - In de barre winter van februari 1979 waren in Noord-Nederland complete dorpen van de buitenwereld afgesneden door zware sneeuwstormen.
Verkeer was onmogelijk en tot overmaat van ramp viel hier en daar de stroom uit omdat hoogspanningsmasten waren geknakt. Een winter die, ondanks het feit dat het alweer 30 jaar geleden gebeurd is, een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. "Uit de provincie Groningen komen berichten dat de sneeuw hier en daar tot aan de dakgoten zou liggen...", zo zei radionieuwslezer Hans Blankenstein op ongelovige toon.
Het was voor februari toch ook al een strenge winter geweest. Eind november 1978 trokken zware onweersbuien over het zuiden van het land. De buien werden gevolgd door een plotseling invallende nachtvorst die tot 8 december duurde. De dooi viel in met ijzelbuien, groot deel van Nederland veranderde in een ijsvlakte, zwaarste ijzel sinds 1966. Vlak voor de jaarwisseling passeerde een nieuw koufront met sneeuw, vorst die streng was, in de nacht van 1 naar 2 januari 1979 meer als 10 graden vorst.
Even later drong de dooi weer door, voordat op 5 januari opnieuw de kou weer toesloeg, waarden van -20 graden werden op diverse plaatsen genoteerd. Eigenlijk bleef het vriezen en tijdelijk dooi, op 25 januari lag er op veel plaatsen meer als 20 centimeter sneeuw, een Elfstedentocht zat er daardoor niet in. Wat volgde was de historische sneeuwstorm in de nacht van 13 op14 februari. In de vroege ochtend van woensdag de 14e kon niemand meer op de wegen ten noorden van de lijn Harlingen-Groningen verkeren. De ramplijn schoof snel zuid- en westwaarts.
Woensdag rond 10 uur was het hele noorden een witte, stuivende vlakte. De wind bereikte in uitschieters een orkaanachtige kracht van 11 Beaufort. De temperatuur daalde in de loop van de dag en daarop volgende nacht nog verder. En de storm bleef voortrazen, een Siberische muur van sneeuw over de witte woestenij schuivend. Er werden sneeuwduinen tot soms wel zeven meter hoog gemeten.
In Schoonebeek reikte de sneeuw tot aan de dakgoot. Vooral in Zuidoost-Drenthe was de situatie dramatisch. Bussen en treinen reden niet meer. Ziekenhuizen werden onbereikbaar. Er werd gehamsterd en brood en melk raakten uitverkocht. Het openbare leven kwam enkele dagen nagenoeg tot stilstand. Nieuwe sneeuwjachten volgden. Er werd dag en nacht gewerkt om wegen weer sneeuwvrij te krijgen. Maar ook sneeuwschuivers kwamen vast te zitten.
Donderdag 15 februari leek het overdag even rustiger te worden. Maar in de avonduren vormden zich door de harde wind nieuwe sneeuwduinen en -bergen op paden die waren schoongeschoven. De toppen in het grillige berglandschap bereikten vooral in Friesland recordhoogtes . De situatie klaarde zaterdag op. De wind luwde enigszins. Het opruimen kon nu worden voortgezet. De dooi liet vervolgens al die sneeuw verdwijnen, maar zorgde wel weer voor veel wateroverlast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl