Cruciale rol WMD bij redding Dierenpark

9360fa8e1f6235acc12577bc0030c23b_wpicture1_1.jpg
9360fa8e1f6235acc12577bc0030c23b_wpicture1_1.jpg
EMMEN - Bij de redding van het Dierenpark Emmen speelt het Drents waterbedrijf de WMD een cruciale rol.
Mocht de raad kiezen voor een zware reorganisatie, dan zullen ook contracten met de WMD herzien moeten worden, zo blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad van Emmen.
De gemeente zal bij een reorganisatie af moeten zien van de pacht, die het park betaalt voor gebruik van de traverse, de loopbrug tussen het parkdeel op de es en het centrum. Dat levert de gemeente nu nog een kleine vier ton per jaar op. En de gemeente heeft in 2005 het park 12,5 miljoen euro geleend met een looptijd van tien jaar. De WMDinvesteerde destijds 18,5 miljoen euro in het project op de es, een bedrag dat het dierenpark in 25 jaar moet terugbetalen. De WMD krijgt momenteel zo'n twee miljoen per jaar aan erfpacht voor gebruik van hun waterwingronden op de es. Vermoedelijk zal de WMD met iets meer dan de helft van de erfpacht genoegen moeten nemen. Als het dierenpark dicht gaat, dan levert de grond helemaal geen geld meer op.
En daarnaast is de WMD via de waterfabriek op de Es ook nauw verbonden met het dierenpark. In een kas worden sinds 2002 alle afvalwaterstromen van het dierenpark volledig gerecycled. De fabriek is door de WMD gebouwd met o.a. Europees geld via het samenwerkingsverband Noord-Nederland. Door de zuivering in de gesloten kringloop is het waterverbruik van het dierenpark gedaald van 180.000 kubieke meter naar 30.000 kubieke meter per jaar. Het Dierenpark betaalt voor dat schone water uit de fabriek een prijs, die vele malen hoger ligt dan het normale tarief van leidingwater. En ook het lozen van afvalwater zou veel goedkoper zijn dan het biologisch zuiveren. Ook die contracten staan daarom nu ter discussie.
De WMD weet dat zonder dierenpark de waterfabriek geen enkele waarde meer heeft. De WMD wil op dit moment niet ingaan op een eventueel verzoek tot aanpassing van contracten. Er wordt eerst afgewacht welke weg de gemeenteraad donderdagavond inslaat om het park te redden. Maar volgens een woordvoerder heeft de WMD er uiteraard alle belang bij dat het dierenpark blijft bestaan. Volgens het onderzoek van bureau UNO moet via een aanpassing van contracten 1,1 miljoen euro worden bespaard.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl