Museumdirecteur Henk Plenter begraven

VLEDDER - Humorist, idealist en socialist. Het waren vooral die woorden die doorklonken in de verhalen tijdens de uitvaart van museumdirecteur Henk Plenter van Museums Vledder.
Hij overleed afgelopen zondag op 74-jarige leeftijd.
Plenter werd zaterdagmiddag na een indrukwekkende bijeenkomst in zijn museum, met paard en wagen naar de begraafplaats gereden. Zijn laatste tocht ging eerst rond De Brink en toen door een erehaag van honderden gasten op de Kerkhoflaan en werd begeleid door het melancholieke, mysterieuze geluid geluid van zijn geliefde midwinterhoorn.
Uit alle verhalen kwam naar voren dat het opzetten van een museum voor hedendaagse grafiek, valse kunst en glaskuns tin Vledder, nadat hij als leraar in 1998 met de VUT ging, een mooi sluitstuk was van een rijk leven. Zo vertelde zus Beate Plenter over de jeugdjaren in Hooghalen, die deels in het teken stonden van de oorlog. Plenter werd getypeerd als 'een kunstwerk'. Volgens zijn vrouw Erna Jansen was haar 'Hinne' een wijs man, een pure optimist, een man met 1000 ideeen, een bruggenbouwer, maar vooral haar rots in de rug.
Een man die ondanks zijn ongeneeslijke ziekte nog steeds grote groepen bezoekers tijden zijn onnavolgbare rondleidingen bulderend van het lachen achterliet. Een zondagskind, geboren en gestorven op zondag, zondag 10-10-(20)10: en dat was het cijfer dat hij volgens Erna verdiende. Ze riep de buren op vooral Drents tegen haar te blijven praten. 'Ik hou van Drents, want dat is de taal van Henk.' Henk had zelf nog een laatste wijsheid uitgesproken: 'Ik ben pas dood als mensen niet meer over me praten.' Een stichting zal er nu alles aan doen om te zorgen dat mensen over Henk Plenter blijven praten en dat zijn levenswerk blijft bestaan.
(foto's Lourens Looijenga)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl