CZ presenteert zwarte lijst ziekenhuizen

HOOGEVEEN - De macht van de verzekeraars in de zorg groeit. De publicatie van de CZ-lijst over borstkankerzorg heeft veel kritiek uit het veld losgemaakt.
De zorgverzekeraar koopt vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer in bij het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.
Hardenberg
Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis Coevorden/Hardenberg stond tot hun verontwaardiging aanvankelijk ook op de lijst. Volgens CZ krijgt dat ziekenhuis toch een contract omdat aan het minimum aantal van zeventig borstoperaties per jaar wordt voldaan. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis komt niet aan dat aantal, zolang er als per schooljaar wordt gerekend. Per kalenderjaar wordt de minimum eis de aflopen drie jaar wel (ruim) gehaald.
Op de CZ-lijst, die 15 oktober 2010 is gepubliceerd op de website van de zorgverzekeraar, staan verder ziekenhuizen die door CZ worden beoordeeld met de kwalificatie 'kan beter', 'goed'' tot 'beste'. Hardenberg valt nu met tientallen andere ziekenhuizen onder de categorie: 'Ziekenhuizen waar volgens de kwaliteitskaders van CZ de randvoorwaarden voor goede borstkankerzorg (nog) niet optimaal zijn. Dit wordt in de keuze-ondersteunende informatie van CZ aangegeven.' Hardenberg vindt ook dit onterecht en onzorgvuldig. 'Het blijft geen goede lijstje, waar je ook staat. Je kunt toch niet zeggen dat al die ziekenhuis geen goede zorg bieden?'
En ook het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal accepteert de kwalificatie 'matig' niet. Directeur Guus Bruins roept CZ-verzekerden op over te stappen naar een andere verzekeraar, omdat CZ in het noorden weinig voorstelt en zich beter kan specialiseren in het verzekeren van Brabanders.
Oncologen
De verenigde Nederlandse oncologen wijzen de lijst 'met klem' af. Volgens de oncologen stelt de lijst een aantal ziekenhuizen en dokters ten onrechte in een kwaad daglicht. Volgens de stichting wijkt de lijst van CZ nadrukkelijk af van de normen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde hanteren. Ook de Orde van Medisch Specialisten distantieert zich van de CZ-lijst. De Orde stelt dat CZ met de ranglijst geen recht wordt gedaan aan de inspanningen en kwaliteit die specialisten en medewerkers dagelijks leveren.
Borstkankervereniging
Volgens de Borstkankervereniging Nederland doen borstkankerpatiënten er beter aan haar monitor borstkankerzorg op internet te raadplegen en geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van de CZ-lijst. Een negatieve beoordeling van CZ op basis van het aantal operaties betekent niet dat de kwaliteit van een individuele behandeling onvoldoende is, zo stelt de vereniging. Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen kreeg 15 oktober een roze lintje gekregen van de vereniging. Daarmee geeft vereniging aan dat de borstkankerzorg bij Bethesda op orde is.
Rechter
Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen eist 100.000 euro van zorgverzekeraar CZ. Het ziekenhuis zegt schade te hebben opgelopen doordat CZ een lijst publiceerde met ziekenhuizen waar de borstkankerzorg niet in orde zou zijn. Door de lijst zouden er minder patiënten een borstkankerbehandeling hebben gevolgd bij het ziekenhuis Bethesda. Daarnaast stelt het ziekenhuis imagoschade te hebben geleden als gevolg van de bekendmaking van de lijst. Naast het geldbedrag wil het ziekenhuis ook dat CZ de lijst rectificeert. Ziekenhuis-directeur Dirk Jan van Berckel zei op 30 september, dat het hospitaal aan alle eisen van CZ voldoet. Alleen het aantal uitgevoerde operaties was in 2009 te laag. In 2008 voerde het ziekenhuis 80 operaties uit. CZ hanteert de norm van 70 operaties per jaar.
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het ziekenhuis in Hardenberg zijn van de lijst gehaald na protesten.
Achmea
Ook zorgverzekeraar Achmea eist dat ziekenhuizen en specialisten uiterlijk in januari kwaliteitseisen vaststellen waarmee kan worden bepaald of de zorg op het gebied van borstkanker goed genoeg is. Achmea heeft eerder soortgelijke afspraken gemaakt met specialisten op het gebied van slokdarmkanker. Achmea en Menzis, grote verzekeraars op de noordelijke markt, staan achter het beleid van CZ om meer grip te krijgen op de kwaliteit, maar zeggen geen contracten met ziekenhuizen op. VGZ en Menzis hebben een lijst waarop patiënten kunnen zien hoe goed ziekenhuizen presteren, maar zij zeggen niet welke ziekenhuizen minder goed presteren.
NVZ en IGZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat CZ onzorgvuldig te werk gaat en zonder gedegen onderbouwing ziekenhuizen uitsluit.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is positief over het initiatief van CZ om bij het inkopen van zorg rekening te houden met de kwaliteit. Volgens haar kan die inderdaad verbeteren als artsen ingrepen vaker uitvoeren. Maar omgekeerd kan niet worden gesteld dat ziekenhuizen met minder behandelingen per jaar matige of onvoldoende zorg leveren. Daarbij kan de toepassing van CZ's criteria leiden tot misverstanden en tot onnodige ongerustheid bij patiënten, meent de Inspectie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl