'OM vertrekt uit Leeuwarden en Assen'

ASSEN - Het Openbaar Ministerie vertrekt mogelijk uit Assen en Leeuwarden naar Groningen. Daar zetelt nu al het regioparket. Een definitief besluit is nog niet genomen.
Het OM in Assen wil op de geruchten niet reageren. Procureur-generaal Harm Brouwer bezoekt dinsdagmiddag Assen.
Een aflopend huisvestigingscontract in Leeuwarden vormt de aanleiding van het uitgelekte nieuws in de Friese media. Harm Brouwer heeft onlangs in Leeuwarden een nog vertrouwelijke huisvestigingsnota toegelicht. Personeelsleden zouden nu de Leeuwarder Courant hebben gemeld dat het aflopende huurcontract van de panden in Leeuwarden over twee jaar niet wordt verlengd.
En dat leidt weer tot bezorgde vragen van de raadsfractie van VVD in Leeuwarden en tot verontwaardiging bij burgemeester Fred Crone. 'Het is een voornemen. Nog maar een jaar geleden besloot de Tweede Kamer om het gerechtshof hier te houden, het is ook een service.' Crone meldt via Omrop Fryslan dat de huisvesting in Groningen helemaal niet goedkoper is en verwacht zelfs dat de reiskosten voor het OM fors omhoog gaan. Hij denkt dat met succes strijd kan worden geleverd tegen de plannen.
De Friese FNP-statenfractie vraagt zich af of de Noordelijke lobby nog wat voorstelt. In 2009 spraken Friesland, Groningen en Drenthe af om gezamenlijk in Den Haag op te komen voor de Noordelijke belangen. De Friese commissaris John Jorritsma: 'We gaan er vol gas in. Ik voel me niet serieus genomen.' Hij heeft het gevoel dat er 'argumenten worden opgebouwd' om straks het hof, de rechtbank en de politietop naar Groningen te kunnen verhuizen. 'Daar kan geen sprake van zijn. Den Haag heeft de verantwoordelijkheid om rijksdiensten te spreiden.'
Het nieuws over de noordelijke reorganisatie komt niet uit de lucht vallen. Procureur-generaal Harm Brouwer heeft enkele maanden geleden de wens uitgesproken om van negentien naar tien arrondissementen te gaan. Volgens een woordvoerder van het college van procureurs-generaal wordt het OM sowieso gereorganiseerd. 'De negentien bestaande arrondissementen worden teruggebracht naar tien, dat is eerder al besloten.' De Eerste Kamer moet daar nog mee instemmen. De vakbond AbvaKabo FNV maakt zich zorgen over banenverlies in het noorden. Brouwer wil ook naar een nationaal politiekorps met tien regio's. Ook het kabinet Rutte/Verhagen wil tien regio's.
Volgens rechtbank-president Stef van der Kolk van de rechtbank in Leeuwarden hebben de drie rechtbanken in Leeuwarden, Assen en Groningen in ieder geval ook afgesproken om de afdeling bestuursrecht te centraliseren in in Groningen. Er gaan geen banen verloren. Er ontstaat een afdeling van circa 110 personen, onder wie 28 rechters.. Die rechters gaan dan vanuit Groningen op pad gaan voor zittingen in Assen en Leeuwarden. Van der Kolk zegt dat de reorganisatie nodig is om de kwaliteit van de bestuursrechtspraak op peil te houden en te versterken. Met de concentratie van de sectoren bestuursrecht lopen de drie rechtbanken vooruit op de vorming van één noordelijk arrondissement.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl