Boze reacties op vertrek OM Assen

ASSEN - Er is nog geen besluit genomen over een reorganisatie binnen justitie in Noord-Nederland. Dat benadrukt een woordvoerder in Den Haag, nu daarover in Drenthe en Friesland onrust is ontstaan.
Zowel de gemeente Assen als de provincie zullen vechten voor behoud van de rijksbanen in Assen.
Dinsdagmiddag bezocht procureur generaal Harm Brouwer Assen. Maar ook Brouwer kon het personeel daar nog niet vertellen wie er wel en niet naar Groningen verhuist. OM-baas Brouwer (foto) wilde daarover de media dinsdag ook niet te woord staan. Wel is inmiddels onder zijn leiding besloten om het aantal arrondissementen van negentien naar tien terug te brengen.
De verwachting van de woordvoerder is dat delen van het OM in Assen en Leeuwarden naar een nieuw noordelijk parket in Groningen gaan. Daarbij gaat het vooral om ondersteunende diensten, die door gebruik van ICT niet plaatgebonden zijn. Maar volgens de woordvoerder verdwijnt niet het hele OM-parket uit Assen. Ook de komst van een nieuwe regering speelt een rol. De regering wil het aantal politieregio's verminderen. De reorganisatie van het OM wordt daar volgens de woordvoerder op aangepast.
Los van de reorganisatie binnen het OM speelt verder ook nog het samenvoegen van de noordelijke afdelingen bestuursrecht in Groningen. Rechtbankpresident Stef van der Kolk van de rechtbank in Leeuwarden bevestigde maandag dat de drie rechtbanken in Groningen, Leeuwarden en Assen hebben afgesproken om de afdeling bestuursrecht te centraliseren in Groningen.
De gemeente Assen en de provincie Drenthe voelen zich overvallen door het dreigende verlies aan arbeidsplaatsen bij justitie. Ze trekken samen ten strijde om het onheil te voorkomen. Gedeputeerde Janny Vlietstra verwacht dat ook het Samenwerkingsverband Noord-Nederland in verzet komt. Volgens haar zijn er de afgelopen jaren al veel te veel rijksbanen in Drenthe verloren gegaan. Burgemeester Sicko Heldoorn vindt het onbehoorlijk dat hij het voornemen via de media moest vernemen. Volgens Heldoorn is het plan volstrekt in strijd met eerdere toezeggingen, dat de gevolgen van een reorganisatie beperkt zouden blijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl