'Groene stroom-wet belangrijk voor Noorden'

ASSEN - Groenlinks-statenfractievoorzitter Jan Langenkamp stelt schriftelijke vragen bij de Gedeputeerde Staten over het terugtrekken van het groene stroom-wetsvoorstel.
Demissionair minister Van der Hoeven trok het wetsvoorstel op het laatste moment terug, vlak voor de behandeling in de Eerste kamer. De wet regelt dat bedrijven die groene stroom produceren voorrang krijgen bij het leveren van die stroom aan het hoogspaningsnet.
Volgens Langekamp is de wet erg belangrijk voor het Noorden. In Drenthe zijn veel boeren en tuinders die groene stroom produceren en aan het leveren daarvan wordt verdiend. ,,Als de voorrang er niet komt zijn het de grote jongens als Essent, Nuon en RWE die langlopende contracten sluiten en dan zijn kleine producenten de klos."
Bovendien is het provinciaal beleid om duurzame initiatieven te steunen, stelt Langekamp. ,,Zonder de wet kunnen heel veel groene initiatieven de prullenbak in." De fractievoorzitter was er van uit gegaan dat de wet er zou komen, omdat het voorstel al door de Tweede Kamer was. ,,Maar blijkbaar was de nieuwe regering het er niet mee eens."
Tuinbouwvoorman Cees Ruwé sprak maandag ook zijn hoop uit dat de wet er alsnog komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl