Boeren tegen ophokken pluimvee

PROVINCIE - ASSEN - Biologische kippenboeren voelen niets voor de op-hokregeling van minister Veerman van Landbouw. Veerman komt met de maatregel om een uitbraak van vogelgriep in Nederland te voorkomen.
Maar juist de biologische boeren laten het pluimvee buiten lopen. Het binnenhouden van kippen betekent dat deze boeren hun 'biologische status' kwijtraken. Biologische kippenboer Giet Donkers uit Wapse is absoluut niet blij met de regel en hij is er van overtuigd dat ook de kippen er niet blij mee zijn. Volgens Donkers gaan kippen die ineens weer opgesloten worden raar gedrag vertonen en kunnen ze elkaar aanvallen. Donkers meent dat de kans op een uitbraak van vogelgriep in Nederland niet groot is. Albert Jan Maat voor ophokken In tegenstelling tot de biologische boeren is Europarlementariër Albert Jan Maat uit Paterswolde wel voorstander van de ophokplicht. Hij vindt dat alle Europese lidstaten maatregelen moeten nemen. Hij heeft de Europese Commissie opgeroepen om dit advies af te geven. Er komen inmiddels meldingen van vogelgriep uit het Russische Oeralgebergte. De Europese Commissie vindt dat trekvogels vanuit Rusland nog geen rechtstreeks gevaar vormen voor de Europese kippen. Maar Albert Jan Maat noemt die houding slap omdat de ziekte steeds dichterbij komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl