NAM wil alle aardgas uit Wijkergasveld

KOEKANGE - Na 57 jaar is het Wijker gasveld tussen Koekange en Echten bijna leeg, de laatste 10 procent is bij een aardgasveld tot nu toe niet winbaar.
Maar dat is binnenkort verleden tijd als het aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij ligt.
De NAM gaat in het Wijkergasveld stikstof pompen dat het laatste restje aardgas naar boven moet duwen. Henk Heeringa van de NAM wil dat door nieuwe technieken uitproberen. "Door een stikstof te injecteren in het veld, daardoor wordt het veld schoongeveegd."
Er komt op het koekangerveld een installatie te staan waarmee stikstof uit de buitenlucht gehaald wordt. Stikstof is, volgens Heeringa, in een open ruimte niet gevaarlijk voor de omgeving. De NAM is nog in overleg met de waterschappen om te bekijken wat de gevolgen zijn van de bodemdaling die er komt door het winnen van de extra aardgas.
Als de nieuwe methode succesvol is gaat de NAM kijken of het bij andere kleine gasvelden toepasbaar is. In Drenthe zijn er tientallen van die velden, in heel Nederland wel 175. De NAM houdt dinsdag- en woensdagavond in Koekange een inloopavond voor omwonenden over de nieuwe gaswinmethode.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl