Bouw fabrieken nekt Vos Mechanical

SCHOONEBEEK - De vakbonden en de curator hebben goede hoop op een doorstart van het bedrijf Vos Mechanical in Schoonebeek. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een personeelsbijeenkomst van de bonden.
Woensdag werd werd Vos Mechanical failliet verklaard.
Het faillissement van Vos Mechanical in Schoonebeek is vooral veroorzaakt door deelname aan de bouw van twee bio-ethanolfabrieken. Vos Mechanical deed mee aan de bouw van de nieuwe fabriek BioMCN in Delfzijl, de grootste fabriek van tweede generatie biobrandstoffen ter wereld. De fabriek produceert bio-methanol van reststromen die ontstaan bij de verwerking van plantaardige oliën en dierlijke vetten.
De Spaanse ethanolgigant Abengoa bouwde tegelijkertijd in Rotterdam een grote fabriek en ook daar deed Vos Mechanical aan mee. Het bedrijf kreeg de opdracht voor de bouw van de complete installatie van twee ketels voor het leveren van stoom (foto). Naast deze opdracht was Vos Mechanical ook verantwoordelijk voor fabricage en montage van een groot deel van de werktuigbouwkundige installaties.
Curator Jeroen Reiziger zegt dat rond de bouw van de fabrieken een financieel geschil bestaat over kosten. Het gaat om een paar miljoen euro. Volgens Reiziger lijkt het er dus sterk op dat de ondergang van het bedrijf het gevolg is van incidenten. In dat geval is het volgens hem ook niet vreemd dat het moederbedrijf Vos Group Industrial nog steeds brood ziet in de activiteiten en bereid is tot een doorstart. Er zijn ook andere gegadigden, maar volgens Reiziger maakt het moederbedrijf de meeste kans.
Bij het bedrijf staan nu 110 mensen op straat, al wordt het ontslag pas maandag door de curator aangezegd. Het personeel blijft ook de komende weken aan het werk om te zorgen dat er geen klanten verloren gaan, want dan is volgens curator Jeroen Reiziger een doorstart niet mogelijk. Het UWV betaalt de lonen door. De vakbonden vrezen dat bij een doorstart veel arbeidsplaatsen verloren zullen gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl