Panelen familie Van Heloma terug in Frederiksoord

FREDERIKSOORD - De Stichting Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord heeft vier mysterieuze portretten uit de zeventiende eeuw gekregen.
Het gaat om houten panelen die, tijdens een restauratie in de jaren zeventig, zijn gevonden in de hal van het voormalige huis van Nicolaas van Heloma, Huize Westerbeek.
Vermoedelijk gaat het om portretten van leden van de invloedrijke Van Heloma-familie. De adellijke familie Van Heloma werd in de 17de en 18de eeuw schatrijk door de turfgraverij. De familie bezat tal van bezittingen in Drenthe en Friesland. Alleen al rond Frederiksoord betrof het elf huizen, waaronder Huize Westerbeek, dat later werd verkocht aan de Maatschappij van Weldadigheid. Dat is nu het hoofdkantoor.
De panelen werden destijds meegenomen door een toenmalig medewerker van de monumentenstichting, maar nu zijn de schilderijen terug. Het is dan ook de vraag of de stichting de panelen laat restaureren of niet. De panelen krijgen -hersteld of niet- een mooi plekje in het monumentale pand in Frederiksoord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl