Winkeliers doen minder vaak aangifte van winkeldiefstal

ASSEN - Steeds meer winkeliers in Drenthe hebben last van dieven, maar steeds minder vaak worden aangiftes opgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland.
Het aantal incidenten steeg in een jaar met 20 procent, maar het aantal aangiftes daalde met 7,1 procent en het aantal aanhoudingen daalde met 37 procent. Het gaat om een vergelijking van de cijfers van 2009 met die van 2008. De schade als gevolg van winkeldiefstallen stijgt landelijk in een jaar tijd met 5% naar ? 325 miljoen.
Steeds meer middenstanders doen geen aangifte van winkeldiefstal, omdat politie en Openbaar Ministerie het probleem geen prioriteit zouden geven. Maar adjunct-directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland weet niet of dat de Drentse cijfers verklaart. Zijn organisatie is maandag een campagne gestart om het middenstanders eenvoudiger te maken te klagen over de afhandeling van een winkelmisdrijf. Zij kunnen nu ook klachten indienen, maar de procedures zijn ingewikkeld en tijdrovend. Daarom heeft Detailhandel Nederland een wegwijzer ontwikkeld. Winkeliers kunnen daar klagen over zowel een strafrechtelijke beslissing van het openbaar Ministerie (OM) als over onbehoorlijk optreden van politie.
De Drentse politie kan nog geen verklaring geven voor de daling van het aantal aangiftes en ook niet over de daling van het aantal aanhoudingen tegenover de sterke stijging van het aantal incidenten. In absolute aantallen daalde het aantal opgenomen aangiftes van 518 naar 481, daalde het aantalaanhoudingen van 397 naar 249 en steeg het aantal incidenten van 621 naar 749.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl