Onderhandeling vliegveld Eelde en VOLE mislukt

EELDE - De tweede poging om afspraken te maken tussen Groningen Airport Eelde, de Milieufederatie en de Vereniging Omwonenden VOLE is mislukt.
Op het laatste moment wilde VOLE de provincie als gesprekspartner aan tafel, terwijl dat van meet af aan nooit de bedoeling is geweest.
Albertine van Vliet-Kuiper, die door de provincie Drenthe was aangesteld als onafhankelijk bemiddelaar is diep teleurgesteld, vooral in VOLE. "Een betere positie aan de onderhandelingstafel hadden ze niet kunnen krijgen. Er was een prachtig model waarbij iedere partij als één aan tafel zou zitten." Volgens Van Vliet-Kuiper stonden de partijen dicht bij een oplossing.
Ook gedeputeerde Sipke Swierstra die het dossier van zijn voorganger Rob Bats heeft overgenomen is uitermate teleurgesteld. Hij noemt het mislukken van de onderhandelingen tussen de partijen een gemiste kans. "De omwonenden zijn de dupe, want die zitten met de situatie dat partijen er niet uitkomen, die zeggen dat ze iets goed willen doen voor de omwonenden en de luchthaven."
Jan Wittenberg van VOLE wilde graag de provincie aan tafel omdat "de provincie een bredere belangen-afweging kan maken met betrekking tot de milieu-aspecten." Wittenberg zegt dat het vanaf het begin af aan is gegaan over convenant met de provincie."
Van een vertragingstactiek is volgens Wittenberg geen sprake: Als er vertraagd wordt dan komt dat door mevrouw Van Vliet die er vijf maanden over heeft gedaan om er achter te komen dat de provincie een gesprekspartner moet zijn.
En de provinciale politiek is eveneens teleurgesteld over het mislukken van het overleg en zij geven VOLE de schuld. Volgens VVD en CDA heeft VOLE haar positie verspeeld en hoeft er niet meteen een nieuwe bemiddelaar worden gezocht. Ook de PvdA zet vraagtekens bij de handelswijze van de omwonenden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl