FC Emmen stunt in Volendam

VOETBAL - FC Emmen zorgde maandagavond voor een daverende verrassing door het nog ongeslagen FC Volendam te verslaan. Op de Dijk won de formatie van trainer René Hake, volkomen verdiend, met 1-3.
Bij rust stond het al 0-3. De doelpunten voor FC Emmen werden gescoord door Jeffrey de Visscher, Guus de Vries en Volendam-verdediger Schilder, die zijn eigen doelman passeerde. Door de zege staat FC Emmen nu op de 13e plaats met 14 punten uit 14 wedstrijden.
Het scenario verliep perfect voor FC Emmen op het kunstgrasveld tegen de medekoploper in de Jupiler League. Volendam opende zoals verwacht furieus en vol op de aanval, maar Emmen doorstond de eerste stormloop, kwam er zelf bij vlagen goed uit en scoorde binnen een kwartier twee keer. De eerste na een grove verdedigingsfout van Volendam-rechtsbak Schilder, die de bal zomaar voor de voeten kopte van De Visscher die binnen de zestienmeter zomaar mocht uithalen en dus scoren. De tweede goal van Emmen kwam voort uit een corner van Tjaronn Chery, die vlak daarvoor nog een ziedend schot loste op Volendam-doelman Ruiter. De hoekschop werd binnengelopen door Guus de Vries.
In de twintigste minuut kreeg de thuisclub een uitgelezen mogelijkheid om de 1-2 aan te tekenen, maar Charles Dissels zag zijn strafschop gekeerd worden door Harm Zeinstra. De doelman van Emmen herstelde daarmee zijn eigen reglementaire fout binnen de beruchte lijnen, toen hij bij het uitkomen Melvin Platje tegen de grond werkte.
FC Emmen groeide na die strafschop in de wedstrijd. Speelde af en toe vloeiend combinatiespel en Volendam had het lastig tegen de behendige en snelle spelers van FC Emmen op het middenveld en in de aanval. Rojer was een voortdurende plaag voor het centrale verdedigingsduo Opdam-Schilder en op het middenveld kregen De Vries, Chery en uitblinker Kay Velda (die zijn debuut maakte in de basis) steeds meer controle. De 0-3 hing tot de rust dan ook eerder in de lucht dan de aansluitingstreffer.
Dat die derde voor Emmen pas na twaalf minuten in de tweede helft op het scorebord kwam, mochten de Drenten zichzelf verwijten. Johnny de Vries, Tjaronn Chery en Eldridge Rojer waren dichtbij, maar haalden de trekker niet over. Dat deed Volendam-verdediger Schilder in de 57e minuut wel. Hij werkte een voorzet van Guus de Vries achter zijn eigen doelman: 0-3.
De wedstrijd leek gespeeld, maar amper drie minuten na Emmens' derde schoot Volendam-invaller Jack Tuyp prachtig raak, waardoor de spanning tocht weer terugkwam. Maar in tegenstelling tot eerdere wedstrijden hield Emmen dit keer wel stand, al kwam de ploeg kort voor tijd nog twee keer heel goed weg bij inzetten van diezelfde Tuyp, die zelfs de binnenkant van de paal raakte. Aan de andere kant had Emmen-invaller Richard Stolte in de extra tijd de eindstand nog op 1-4 moeten brengen, maar hij faalde oog in oog met doelman Ruiter.
Aanstaande vrijdag speelt FC Emmen thuis tegen RKC Waalwijk, de huidige nummer 3 van de Jupiler League. Radio Drenthe doet natuurlijk weer LIVE verslag, vanaf 20.00 uur.