Schiphol: chartervluchten naar Eelde

EELDE - Groningen Airport Eelde is voor het eerst serieus in beeld om vakantievluchten over te nemen van Schiphol.
Over enkele jaren bereikt Schiphol de grenzen van de groeimogelijkheden en dan wordt vooral gekozen voor zakenvluchten.
Eerder werd al bekend dat KLM-dochter Transavia de komende jaren in Amsterdam nauwelijks groeit en vooral in Eindhoven en Rotterdam uitbreidt. Ook Corendon groeit meer buiten Schiphol. Ook Arkefly kan niet uitbreiden op Schiphol. Tot dusver werd voor overname van chartervluchten alleen gekeken naar de luchthavens van Lelystad en Eindhoven, die horen bij de Schiphol-groep.
Maar zowel de directie van Schiphol als staatssecretaris Joop Atsma (CDA) hebben op een symposium van de Dutch Aviation Group gemeld dat ook de andere regionale luchthavens chartervluchten moeten kunnen overnemen. 'Behalve op Schiphol is er ook groei mogelijk op Lelystad en Eindhoven. Maar er is zeker ook ruimte op Maastricht, Twente en Eelde bij Groningen', stelde Atsma vast, die benadrukte dat rond Eelde weinig mensen wonen en de hinder dus beperkt blijft. "Het is geen bedreiging, maar juist een kans die we met beide handen moeten aangrijpen." Groningen Airport Eelde heeft de overname van chartervluchten altijd al bepleit. En daar wordt dinsdag verheugd gereageerd.
Baanverlenging
Als Eelde meer chartervluchten wil toestaan is een laatste (positief) besluit van de Raad van State over de baanverlenging van groot belang. De Raad van State buigt zich voor de derde keer over het 'aanwijzingsbesluit' van de verantwoordelijke ministers, die twee keer eerder werden teruggefloten.
Inmiddels is gekeken of alle partijen 'ontvankelijk' waren en dus recht hadden om een beroep bij de Raad van State in te stellen tegen het nieuwe besluit. Daarna is het dossier compleet gemaakt door stukken op te vragen en is de ministers gevraagd om een verweer uit te brengen naar aanleiding van de ingediende beroepschriften. Nu moet de datum van de zitting worden bepaald. Na de zitting heeft de Raad van State zes weken om tot een uitspraak te komen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl