Europees Arrestatiebevel tegen oorlogsmisdadiger Faber

ASSEN - Het Openbaar Ministerie heeft een Europees Arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber. Faber woont in Duitsland.
De 88-jarige Faber was onder meer lid van het executiepeloton in kamp Westerbork en van de Waffen-SS. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in kamp Westerbork en wegens helpen van de vijand in oorlogstijd. Later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis en vluchtte naar West-Duitsland. Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen zijn op niets uitgelopen.
Klaas Carel Faber en zijn broer Pieter Johan waren betrokken bij de executie van tientallen arrestanten in de bossen van Exloo, Westerbork en Norg. Ze werkten voor de Sicherheitsdienst, die zijn noordelijk hoofdkwartier had in het Scholtenhuis aan de Grote Markt in Groningen. Klaas Carel maakte deel uit van het executiepeloton in Kamp Westerbork. Faber was daar opzichter.
In 1947 is Faber in Nederland ter dood veroordeeld omdat betrokken is bij de dood van zeker elf personen. Die straf werd een jaar later omgezet in levenslang. Hij vluchtte in 1952 naar Duitsland en woont in Ingolstadt. De Duitse justitie stelde eerder al een onderzoek in, maar kwam toen tot het oordeel dat er onvoldoende bewijzen waren tegen Faber. (Pieter Johan Faber werd in 1948 geëxecuteerd door een vuurpeloton.)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl