Zorgbelang Drenthe schrikt van hoog aantal vermijdbare doden

ASSEN - Ruim vijf procent van het aantal patiënten dat jaarlijks in Drentse ziekenhuizen komt te overlijden had kunnen worden voorkomen. Dat blijkt uit landelijk onderzoek.
In 2008 lag het aantal vermijdbare sterfgevallen in Nederlandse ziekenhuizen bijna optweeduizend, vaak als gevolg van operaties en medicijnverstrekking. Aan het onderzoek deden twintig ziekenhuizen mee, waaronder ook het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.
Zorgbelang Drenthe en Patiëntenorganisatie NPCF zijn geschokt door de cijfers, juist omdat er de afgelopen jaren veel aandacht is geweest voor de patiëntveiligheid. Zorgbelang wil dat in de Drentse ziekenhuizen snel maatregelen genomen worden. Zo moeten artsen beter luisteren naar patiënten en moet er een medische checklist worden ingevoerd bij operaties. Daarmee zijn in Amsterdam goede resultaten behaald.
Directeur Maarten Rutgers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Leveste, waar de ziekenhuizen Bethesda in Hoogeveen een het Scheperziekenhuis in Emmen onder vallen, is niet zo erg geschrokken van de cijfers. De maatregelen na een eerder rapport over vermijdbare sterfte konden niet nu al resultaten opleveren, zegt Rutgers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl