Berga wint in Eindhoven en is klaar voor natuurijsperiode

SCHAATSEN - De vriesmachines van IJssportcentrum Eindhoven stonden zaterdag bijna stil. De natuur deed op de half overdekte kunstijsbaan haar werk.
De marathonschaatsers voelden zich tijdens de zesde wedstrijd van de KPN-competitie, die werd verreden in temperaturen rond het vriespunt, helemaal in hun element. Hoogevener Ingmar Berga won de race over 125 ronden. Hij was de rapste in de massasprint. Arjan Stroetinga, die dit seizoen drie keer zegevierde, werd tweede. Cees Juffermans legde beslag op de derde plaats.
Klassementsleider Jorrit Bergsma liet verstek gaan. De Fries is momenteel in de Noorse plaats Hamar, waar hij zondag deelneemt aan de wereldbekerwedstrijd 10 kilometer. Karlo Timmerman profiteerde van de afwezigheid van Bergsma en trok na afloop de leiderstrui aan.
Het gesprek in Eindhoven ging vooral over wanneer de eerste marathon op natuurijs wordt georganiseerd. Wedstrijdcoördinator van de KNSB, Teun Breedijk, hield zich op de vlakte. Bij hem heeft zich nog geen enkele natuurijsvereniging gemeld. ,,Er ligt nog nergens drie centimeter ijs. Dat is een vereiste om een wedstrijd uit te kunnen schrijven'', zei Breedijk.
Volgens Breedijk maakt het Groningse Noordlaren een goede kans. ,,Daar is het tot nu toe nog het koudst geweest. Er ligt een ijskorstje van een halve centimeter. Komende nacht gaan de ijsmeesters met giertanks meer water op de baan sproeien. Ik verwacht niet dat er voor dinsdag een wedstrijd gehouden kan worden.'' Naast Noordlaren strijden ook Gramsbergen, Veenoord en Haaksbergen om de primeur.
Vooralsnog moesten de 'diesels' hun krachten op kunstijs kwijt. In Eindhoven ontstonden vele kopgroepjes. Het peloton haalde de vluchters echter steeds terug. ,,Het was een zware race'', zuchtte Berga na afloop. ,,Door de vorst was het ijs keihard en daardoor raakten de bochten snel 'uitgetrapt.' Niet iedereen kan daar goed mee om gaan.''
Berga hield in de finale het hoofd koel. De schaatsers van de succesvolle BAM-ploeg (vier zeges) trokken de sprint voor Stroetinga aan. Berga: ,,Met nog 300 meter te gaan, kwam ik op kop. Ik hield stand tot de eindstreep. Ik had een meter voorsprong op supersprinter Stroetinga. Ik ben in vorm. De natuurijswinter mag voor mijn part komen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl