Noordlaren organiseert maandag of dinsdag marathon

SCHAATSEN - IJsvereniging de Hondsrug in Noordlaren is van plan maandagavond of dinsdagmiddag een marathon te organiseren.
In Veenoord wordt ook hard gewerkt aan de ijsvloer, maar de Drenten lijken de strijd om de eerste marathon op natuurijs te gaan verliezen.
Volgens voorzitter Jan Geert Veldman van ijsvereniging de Hondsrug is de ijsvloer in Noordlaren nu twee centimeter dik. Om een marathon te mogen organiseren op de ijsbaan moet de ijsvloer minimaal drie centimeter dik zijn. Maandagochtend gaat de KNSB controleren of die dikte bereikt is.
De wedstrijdcoördinator van de KNSB, Teun Breedijk, verwacht dat Noordlaren deze winter de primeur in de wacht sleept omdat het in dit gebied het sterkst vriest. Op de ijsbaan in Noordlaren kon zondagmiddag al worden geschaatst.
In Veenoord kon dat nog niet. Op zondagochtend is er een ijsvloer gelegd en voorzitter Henk Vleems van de ijsvereniging Nieuw-Amsterdam-Veenoord verwacht dat er maandag geschaatst kan worden. Volgens Vleems heeft Noordlaren een voorsprong omdat de ondergrond van de Groninger baan gunstiger is.
De afgelopen vijf jaar was Haaksbergen steeds de eerste met een marathon op natuurijs. Schaatser Bob de Jong heeft al laten weten maandag of dinsdag mee te doen in Noordlaren. Het is niet de vroegste marathon op natuurijs ooit. Veenoord behoudt wat dat betreft het record. In de winter van 1965 werd al op 20 november een langeafstandwedstrijd om de gouden schaats verreden. Winnaar werd Jan Halfweg.
In november 1993 was het opnieuw vroeg raak in Veenoord. Op 21 november zegevierde Edward Hagen in een wedstrijd over 1 uur en 10 ronden. En in 1998 kon al op 22 november worden geschaatst op de sintelbaan in Veenoord, waar die avond René Ruitenberg de marathondagprijs pakte. De KNSB hoopt dat er dit jaar voor het eerst ook een marathonvierdaagse kan worden verreden. Bij de ijsverenigingen in Haaksbergen, Veenoord en Gramsbergen worden dan de komende dagen marathons geschaatst. In welke volgorde is op dit moment nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl