Kabinet zet mes in regionale steun

DEN HAAG - Het kabinet wil zo snel mogelijk af van Pieken in de Delta, het investeringsprogramma voor economisch zwakke regio's waar Drenthe veel profijt van heeft gehad.
Tegen de verwachting van de provincies in, draait het kabinet al volgend jaar de geldkraan stevig dicht. Provincies zijn voortaan verantwoordelijk voor het aanjagen van de economie. Maar extra geld krijgen ze er niet voor. Verhagen is hierover in gesprek met provincies. In totaal wil het kabinet volgend jaar al voor 60 miljoen euro besparen op economische subsidies. Dat loopt op tot 550 miljoen euro in 2015.
De PvdA pleitte in de Tweede Kamer bij de behandeling van de EZ-begroting voor steun aan economisch zwakke regio's. 'Alle nadruk ligt op de Randstad, regio's worden vergeten', zei Sharon Dijksma. Ze gelooft niet dat provincies het financiële gat kunnen opvullen. 'Wat blijft er over van regionaal economisch beleid als provincies er zonder geld mee aan de slag moeten?'
Volgens staatsecretaris Henk Bleker wordt gezorgd voor een 'zachte landing'. De stekker gaat er in 2011 nog niet helemaal uit. Hij stelt dat de verantwoordelijkheden voor de jeugdzorg van de povincie naar de gemeenten gaan. Dan kunnen provincies dat geld wel gebruiken voor het regionaal economisch beleid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl