Dierenpark Emmen gered

EMMEN - Met een sanering van bijna 4,5 miljoen euro op de jaarlasten is het Dierenpark Emmen er in geslaagd te voldoen aan de harde voorwaarde van de gemeenteraad.
In ruil daarvoor wordt het park met een lening van 1,4 miljoen euro tot het eind van het jaar gered.
Het park stevende af op een faillissement. Het park moest dus eerst fors reorganiseren en saneren. Dat bleek op 11 oktober uit een rapport van een onderzoeksbureau UNO. Het dierenpark leed in 2009 een verlies van 3 miljoen euro. Dit verlies zou naar verwachting in 2010 uitkomen op 5 miljoen euro. Dat liep op tot maximaal 29 miljoen euro in 5 jaar.
Een financiële injectie van de gemeente had volgens de onderzoekers geen zin als het park zelf geen drastische maatregelen zou nemen. Het college van Emmen was het daar mee eens. De raad stemde in met een lening van 1,4 miljoen euro om het eind van het jaar te halen (anders was half november het geld op geweest). Voorwaarde was wel dat alle partijen het op 1 december eens zijn over een sanering en reorganisatie.
En dus moest in zeer korte tijd een flink gevecht moet worden gevoerd met belangrijke partijen als de WMD en de vakbonden. Er moest immers ruim 4 miljoen euro op de jaarlijkse kosten worden bespaard. En dat lukte op de avond van 30 november, na moeizame onderhandelingen met de bonden. Volgens de bonden was het te makkelijk om de problemen bij het dierenpark Emmen af te wentelen op het personeel. De bonden spraken van een dictaat en braken de onderhandelingen een aantal malen af. Op 29 november boden bonden en werknemers de gemeente zelfs nog een petitie aan.
Er wordt rond de 3 miljoen euro bespaard op personeelskosten. Er verdwijnen ongeveer 70 arbeidsplaatsen, waarvan 44 mensen in vaste dienst zijn. Ook de CAO van het personeel dat mag blijven wordt uitgekleed. Werknemers leveren honderden euro's per maand in. En er worden contracten herzien met KPN (een ton) en de Waterleiding Maatschappij Drenthe. De WMD is bereid om gedurende vijf jaar rekeningen voor huur van een gebouw, de levering en zuivering van water en erfpacht te halveren. Dat levert het park nog eens en besparing van bijna acht ton per jaar op. De gemeente laat het park niet langer betalen voor gebruik van de Traverse. Dat levert 3,5 ton op.
Wethouder Jan Kuper toonde zich 1 december op een persconferentie tevreden met de bezuinigingen die het park nu heeft gerealiseerd. Het college van de gemeente Emmen gaat de gemeenteraad nu in december vragen om op 20 decembe nog eens maximaal 22 miljoen euro voor het Dierenpark op tafel te leggen. Daarmee kan het park dan vooruit tot 2015, het jaar waarin het nieuwe park klaar moet zijn. Met het geld wordt het overblijvende gat op de exploitatie gedekt. Ook kan jaarlijks een nieuwe attractie worden neergezet en meer reclame worden gemaakt. Verder kost het sociaal plan 3,8 miljoen euro.
De gemeente laat het bureau UNO nog wel de haalbaarheid van de nieuwbouw op de es doorlichten. Komt daar in de loop van december een positief verhaal uit, dan wordt in 2011 begonnen met de nieuwbouw. De eerste fase van 22 hectare wordt een expeditiepark en moet in 2015 klaar zijn. Dat kost 190 miljoen euro, dat is 40 miljoen hoger dan eerder werd gedacht. Van die 190 miljoen is bijna 120 miljoen euro nog niet gedekt. De gemeente Emmen draagt 65 miljoen euro bij, geld dat terugverdiend moet worden met bebouwing van de vrijkomende locatie van het bestaande park in het centrum van Emmen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl