Plan Dierenpark onhaalbaar

EMMEN - De plannen voor het nieuwe Dierenpark Emmen zijn onhaalbaar en moeten worden bijgesteld. Dat is de conclusie van onderzoekers van het bureau Twijnstra Gudde.
Ze hebben op verzoek van de gemeenteraad de plannen tegen het licht gehouden. Later deze week verschijnt ook nog een rapport van het bureau UNO, dat hetzelfde heeft gedaan, maar dan in opdracht van het college.
Op dit moment wordt nog uitgaan van een investering van 190 miljoen euro. Het Dierenpark moet zelf dat geld op tafel zien te krijgen. Het park heeft voorlopig alleen nog zekerheid over een verplaatsingsvergoeding van de gemeente (65 miljoen). Het overige geld moet onder andere worden geleend en er wordt gezocht naar een commerciële partner. Maar volgens Twijnstra Gudde wordt dat lastig. Het project is niet interessant genoeg voor investeerders en banken, omdat er te weinig aan te verdienen valt.
De bezoekersaantallen (1,4 miljoen per jaar) worden ambitieus genoemd. Er zijn te hoge verwachtingen van subsidies. En er wordt in de exploitatie geen rekening gehouden met het aflossen van leningen, dus ook niet met de lening die nog door de raad verstrekt moet worden om het oude park tot 2015 te redden. In dat jaar zou het nieuwe park klaar moeten zijn, maar volgens de onderzoekers is vertraging zeer waarschijnlijk. Op het gemeentehuis zou al uitgegaan worden van het jaar 2018. En ook dat kost dan weer extra geld.
Al met al gaat het park geen 190 miljoen euro kosten, maar - als echt alles tegenvalt - volgens de onderzoekers 270 miljoen euro. Het bureau Twijnstra Gudde adviseert daarom om de ambities bij te stellen, als er geen extra geld op tafel komt. Het Dierenpark zal dus moeten schrappen in de plannen of ze gefaseerd moeten uitvoeren. En ook het college zou al aan het schrappen zijn in het deel van de Atalanta-plannen waar de gemeente financieel voor staat. Zo zou het nieuwe theater (foto) nog maar één zaal krijgen in plaats van twee.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl