De Punt herdenking

DE PUNT - Zaterdag 9 mei was het een jaar geleden dat drie Eelder brandweermannen omkwamen bij de brand op jachtwerf Beuving in De Punt.
Nabestaanden en collega's van de ongekomen brandweermannen legden een krans bij de plek waar de brand destijds woedde. Tijdens een besloten bijeenkomst kwamen 400 mensen bijeen op de luchthaven. Twee weduwen waren niet op de herdenking aanwezig uit protest tegen de massale opzet van de herdenking's Middags was er een openbare bijeenkomst op 't Kampje in Eelde, waar duizend mensen op af kwamen. De bijeenkomst werd afgesloten met de onthulling van een kei, waarop het logo van het brandweerkorps prijkt met daarbij de datum van de brand. De herdenking wordt in eerste instantie vijf jaar achtereen gehouden.
De brand
De brand breekt op 9 mei 2008 rond 14.00 uur uit. Zeven minuten later is de brandweer van Eelde ter plaatse. Vier mannen krijgen opdracht het brandende gebouw te verkennen. Dat is een standaardprocedure. Binnen vier minuten nadat ze de loods via een open deur betreden, worden drie van hen verrast door de vuurzee. De slachtoffers zijn de 38-jarige Egbert Ubels, de 29-jarige Ramon Patrick Soyer en de 48-jarige Anne Kregel. Zij waren vrijwilligers bij het korps van de brandweer Eelde.
Drie witte brandweerhelmen vormen bij de kazerne een indrukwekkend monument. Brandweerlieden maken ook een monument op de plek van de brand. Een paar dagen na de brand wordt in Eelde een stille tocht gehouden. Twee brandweerlieden worden later met groot ceremonieel (korpseer) begraven. Alleen de uitvaart van Egbert Ubels bevindt in besloten kring plaats.
Wessel Beuving
In de maanden na de brand richt alle publiciteit zich op werfeigenaar Wessel Beuving. Hij wordt door Justitie verdacht van knoeien aan de meterkast waardoor brand is ontstaan. Hij zou een stop hebben gebruikt met een doorgetrokken draad, zodat die niet zou doorslaan, wat bij werkzaamheden in de loods regelmatig gebeurde. Een dergelijke zekering zou kunnen leiden tot oververhitting van elektriciteitsdraden, met eventueel een brand tot gevolg. De werfeigenaar ontkent in alle toonaarden. Justitie eist tijdens de rechtszaak een forse celstraf, maar het wordt drie maanden cel overeenkomstig de lengte van het voorarrest.
De rechtbank acht bewezen dat Beuving de stoppen in de meterkast heeft gemanipuleerd. Maar volgens de rechter kan hij niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de brandweermannen. Justitie kondigt aan in hoger beroep te gaan, maar het OM wil eerst aanvullend deskundigenonderzoek naar de rol van Beuving. Daardoor is de hoger beroepszaak vermoedelijk pas in het najaar van 2009.
Onderzoeken
De gemeente Tynaarlo heeft volgens de VROM-inspectie onvoldoende toezicht gehouden op de scheepswerf. Volgens professor Ira Helsloot was ook de eerste nazorg aan nabestaanden niet goed. Er is sprake van missers en fouten, waardoor familieleden heel laat op de hoogte waren van de dood van de mannen. En de Nederlandse Vereniging Brandweer en Rampenbestrijding stelt dat brandweerlieden in het vervolg een bedrijfspand niet meer binnen mogen gaan, als er geen mensenlevens op het spel staan. De brand kost Tynaarlo bijna één miljoen euro. Het college van B en W vraagt het ministerie van Binnenlandse Zaken om een tegemoetkoming in de kosten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl