Werfeigenaar Wessel Beuving cel in na dood brandweermannen

EELDE - Scheepswerfeigenaar Wessel Beuving uit De Punt moet uiteindelijk alsnog de cel in voor het knoeien met stoppen in een meterkast op zijn werf in 2008.
In die stoppenkast ontstond later brand, waarbij drie brandweermensen om het leven kwamen.
Beuving werd in september 2010 door het Hof in Leeuwarden veroordeeld tot twaalf maanden cel. Hij ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad, maar de werfeigenaar en zijn advocaat kwamen in april 2011 tot de conclusie dat cassatie geen kans van slagen heeft en bliezen de behandeling af. Daarmee werd het vonnis van het Hof onherroepelijk. Omdat Beuving al drie maanden in voorarrest zat, moest Beuving nog negen maanden de cel in.
Sinds de brand bij de scheepswerf in De Punt in mei 2008 richtte alle publiciteit zich vooral op de eigenaar van de werf Wessel Beuving. De rechtszaak tegen hem was op 23 september. Tegen Beuving werd die dag vijf jaar cel geëist, hij werd uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden cel overeenkomstig de lengte van het voorarrest. Vervolgens werd hij in hoger beroep in september 2010 veroordeeld tot een jaar celstraf minus voorarrest.
De brand
Bij een grote brand op scheepswerf Beuving aan de Groningerstraat in Yde De Punt kwamen vrijdag 9 mei 2008 drie brandweerlieden van het korps Eelde om het leven. De brand brak rond 14.00 uur uit. Zeven minuten later was de brandweer van Eelde ter plaatse. Er was veel rookontwikkeling. Vier mannen kregen opdracht het brandende gebouw te verkennen, een standaardprocedure. Binnen vier minuten nadat ze de loods via een open deur betraden, werden drie van hen verrast door een explosie, veroorzaakt door een wolk van brandbaar gas, die zich in een dakkoepel had opgehoopt. De enorme vuurzee maakte een reddingsactie onmogelijk. Bij het bestrijden van het vuur werden uiteindelijk 150 brandweermannen ingezet van brandweerkorpsen uit Drenthe en Groningen. Ze hielpen bij het bergen van de lichamen van hun collega's.
Stoppen
Op 29 juli werd bekend dat Justitie eigenaar Beuving er van verdacht een stop te hebben gebruikt met een doorgetrokken draad, zodat die niet zou doorslaan, wat bij werkzaamheden in de loods regelmatig gebeurde. Een dergelijke zekering zou kunnen leiden tot oververhitting van elektriciteitsdraden, met eventueel een brand tot gevolg. Volgens officier van justitie Louwers deed niet ter zake of de brand wel of niet in de meterkast was ontstaan. De officier van justitie achtte bewezen dat door het handelen de fatale brand had kunnen ontstaan. De werfeigenaar ontkende in alle toonaarden. Hij zei nog nooit gemanipuleerde stoppen te hebben gezien.
Uit een contra-expertise bleek dat het veel waarschijnlijker was dat de fatale brand was ontstaan door verkeerd uitgevoerde noodreparatie door de installateur. Maar de rechtbank achtte bewezen dat Beuving de stoppen in de meterkast heeft gemanipuleerd. Maar volgens de rechter kon hij niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de brandweermannen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl