Herstel noordelijke economie

ASSEN - De eerste tekenen van herstel van de noordelijke economie zijn zichtbaar. Dat blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel Noord-Nederland over de eerste drie kwartalen van 2009.
Die cijfers komen precies in de week dat de Amerikaanse economie een bovenverwacht herstel van +3,5% liet zien. De economie in Noord-Nederland doet het een stuk beter dan het landelijk gemiddelde. Positivisme was dan ook het sleutelwoord op de Promotiedagen Noord-Nederland. Aan het kantoorpand in Groningen was een groot spandoek bevestigd, met de tekst: 'Crisis? Stop doemdenken'.
Het herstel is er dan misschien niet heel duidelijk maar het dal lijkt gepasseerd, zo stelde KvK's adjunct-directeur Wim de Kleuver. De Kamer van Koophandel maakt dat op uit het hoge aantal starters en de geringe economische krimp in het Noorden. Het aantal bedrijfsbeëindigingen (+10%) en faillissementen (+49%) steeg na drie kwartalen flink, maar minder dan landelijk (respectievelijk +21% en +54%). De Kamer van Koophandel verwacht nog wel een lange nasleep van de economische crisis in het Noorden. Zo zal waarschijnlijk nog een aantal mensen in de bouw- en de transportsector op straat komen te staan.
Werkloosheid
Rademakers Gieterij in Klazienaveen vroeg op 24 december 2008 als eerste Drentse bedrijf werktijdverkorting aan in verband met de kredietcrisis. Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering is in het derde kwartaal van 2009 opnieuw fors gestegen. De prijs van een gemiddelde woning stijgt wel weer iets. Er worden wel weer iets meer huizen verkocht, maar de makelaars staan nog niet te juichen. In de bouw is de crisis nog lang niet voorbij. Veel bedrijven zien nu hun orderportefeuilles opdrogen. De nieuwbouw van woningen valt terug. De verwachting is dat de utiliteitsnieuwbouw in 2009 met 8% daalt en nog eens met circa 20% in 2010.
Verwachting 2010
Positief is dat er nu in november 2009 voor de meeste sectoren in de economie weer zicht is op een stijgende lijn. De Europese Commissie is optimistischer over het economische herstel dan enkele maanden geleden. Maar 'consumentafhankelijke' sectoren krijgen het in 2010 nog lastig, omdat consumenten momenteel liever sparen dan uitgeven. Dit betreft detailhandel non-food, zoals auto's, woninginrichting en elektronica, en ook horeca & recreatie. Restaurants merken dat zakelijke lunches/diners afnemen en dat particulieren goedkoper uit eten gaan. Mensen gaan in 2010 minder vaak en goedkoper op vakantie, maar de keuze valt wel vaker op Nederland en dat is goed voor Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl