Radiopionier Hitjo D Schuth overleden

PROVINCIE - In zijn woonplaats Assen is dinsdag 12 augustus oud RONO-medewerker Hitjo D Schuth overleden. Schuth was jarenlang het hoofd van het Drents programma van de RONO en Radio Noord.
Dat was voor de oprichting van RTV Drenthe.
Schuth volgde Tonny van der Veen (1924-2004) als chef op. Van der Veen was in 1948 als 24-jarige betrokken bij de opzet van de regionale radio in het Noorden en grote inspirator van het Drents programma. Hij haalde veel talent, zoals Max 'Mans Tierelier' Douwes en de Triantha's, naar de radio en maakte deze tot een kweekvijver van de lichte muziek in Drenthe. Het Drents programma van de RONO kreeg daarom in 1957 al de culturele prijs van Drenthe. Van der Veen raakte arbeidsongeschikt door een val in een bouwput. Zijn opvolger Hitjo Schuth was niet alleen radiomaker, maar ook in dienst van de gemeenten Westerbork en Assen. Zo vervalste hij in de oorlog in Westerbork persoonsbewijzen en haalde nieuwe bedrijven naar Assen.
Van 1963 tot 1965 was Schuth samen met Geesje Been en Hans Heijting te horen in de serie 'De Maatschappelijke Ontwikkeling van Drenthe', in een periode waarin programmamakers vonden dat ze een educatieve taak hadden. Schuth was betrokken bij de totstandkoming van vele succesvolle programma's, ondermeer een groot aantal populaire hoorspelen, zoals "Schuppen is Troef", een programma dat er voor zorgde dat in Drenthe de straten leeg waren, want het programma was luchtig, vrolijk, warm, probleemloos en tijdloos, en je kon er dus om lachen. Van 1965 tot 1985 maakte Hitjo Schuth samen met Geesje Been het Drents Programma.
Op dinsdag 8 december 2010 is op 84-jarige leeftijd Geesje Been overleden. Ze maakte in 1958 haar debuut bij de Rono in Groningen. De eerste rubriek die ze maakte heette Drenthina, een rubriek speciaal gericht op de Drentse vrouw. Daarna maakte ze tal van programma's en deed ze verslag van grote evenementen zoals de TT, de Rijwielvierdaagse en het Eelder bloemencorso.
In 1975 kregen Schuth en Been een eigen kantoor aan de Kloosterstraat in Assen, maar het daadwerkelijke programma van een uur op zaterdagmorgen kwam nog steeds uit Groningen. De twee lieten artiesten vooral live optreden, zelfs in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen, toen daar een nieuwe kantine werd geopend. Ook organiseerden ze het Drentse Liedjesfestival in de Tamboer in Hoogeveen, zodat Drents talent kans kreeg podiumervaring op te doen. In maart 1978, een jaar nadat de naam RONO was veranderd in Radio Noord, was Schuth één van de gegijzelden tijdens een Molukse aktie in het provinciehuis van Drenthe. Hij sprak na afloop de pers te woord als ooggetuige. En Schuth verzette zich tegen het kanaliseren van de Drentse Aa en ging daarom uit protest met gedeputeerde Daan Huizinga in een bootje met vishengels en drank de beek op. Het succesvolle duo Schuth en Been werd in 1985 opgevolgd naar Jans Polling en Marga Kool. In 1989 kwam Radio Drenthe in de lucht. Schuth werd voorzitter van de programmaraad en bleef dat tot 1996. Zo sprak in 1993 hij de vertrekkende voorzitter Jan Hollebeek Brouwer toe.
Hitjo Schuth was op meer terreinen maatschappelijk actief. Hij was ondermeer voorzitter van de voetbalvereniging Achilles in Assen, waar hij zelf als spits speelde. Daarvoor ontving hij een koninklijke onderscheiding en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als voorzitter van de Koninklijke Jagersvereniging Drenthe reageerde hij in 1996 teleurgesteld op de plannen van minister Van Aartsen om de jacht flink aan banden te leggen. Schuth was vooral boos omdat de minister de suggestie wekte dat jagers het land leegschoten. En dat de Werkgroep Roofvogels niet met hem op tafel wilde, omdat zijn jagersclub niet integer genoeg was, vond hij een diepe belediging. Omgekeerd vond Schuth het ook niet zo slim dat de opening van de eendenjacht in het jagersblad werd aangekondigd als het begin van een feestelijke en glorieuze periode. Maar hij behoorde wel tot de mensen die de nacht voordat het jachtseizoen werd geopend wakker lag van opwinding. Schuth verbleef de laatste jaren in verpleeghuis De Vierackers in Assen. De oud chef van het Drents programma is 85 jaar geworden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl