Het faillissement van Pharma Bio-Research

ZUIDLAREN - Bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman vordert 100 miljoen euro bij de ABN Amro-bank en adviesbureau Boer & Croon voor hun rol bij de ondergang van Pharma Bio-Research in Zuidlaren.
De bank zou Pharma Bio-Research onnodig failliet hebben laten gaan. Het bedrijf doet onderzoek naar de werking van geneesmiddelen bij mensen.
Lakeman verwijt ABN Amro dat het tien jaar geleden op basis van valse cijfers Pharma Bio-Research failliet liet gaan. Die cijfers zouden zijn verstrekt door Boer & Croon, dat tijdelijk het bewind van het bedrijf uit Zuidlaren had overgenomen. De oprichters van het bedrijf, Jan en Ineke Jonkman, zijn daardoor volgens Lakeman ernstig gedupeerd. Lakeman, die eerder streefde naar het faillissement van de DSB bank, dient de schadeclaim in namens Ineke Jonkman.
Rechter
Ineke Jonkman, die samen met haar ex-man professor Jan Jonkman het bedrijf opbouwde, voelt zich tien jaar na het faillissement van Pharma Bio-Research sterk genoeg om ABN Amro en adviesbureau Boer & Croon voor de rechter te slepen. Volgens Ineke Jonkman is Pharma Bio-Research destijds op valse gronden failliet verklaard. Bonden, de ondernemingsraad en adviesbureau Boer & Croon eisten het vertrek van directeur en grootaandeelhouder Jan Jonkman, die wanbeleid en fraude werd verweten. (Jonkman won in 1998 nog de Wubbo Ockelsprijs 1998 voor zijn belangrijke bijdrage aan de professionalisering van het wetenschappelijk onderzoek, gericht op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.) Hij stapte in april 1999 onder grote druk op. Jonkman, oprichter van het bedrijf in 1984, ontkende toen wel alle aantijgingen in de media.
Faillissement
Nadat Jan Jonkman als directeur van Pharma Bio-Research plaats had gemaakt voor Peter Tersteeg namens Boer & Croon stopte ABN Amro in mei 1999 met de kredietverlening aan het bedrijf. Daarna moest Pharma Bio-Research eind juni 1999 surseance aanvragen. Een week later ging de geneesmiddelentester failliet. Het bedrijf had een jaar eerder een verlies geleden van 13 miljoen gulden. Ineke Jonkman: 'Pharma Bio-Research was een schitterend bedrijf. Het was binnen drie maanden weg, in handen o.a. van het toenmalige managementsteam en wie weet nog meer betrokkenen.'
Boer & Croon
Volgens Lakeman was het bedrijf in april 1999 al over die dip heen en werd weer winst gemaakt. Volgens Lakeman werd het bedrijf niettemin door Boer & Croon 'met enorme negatieve propaganda de vernieling in geholpen'. Boer& Croon stelt in een verklaring: 'Er was reeds sprake van een ernstige verliesgevende situatie. Onze interimmanager en Boer & Croon waren niet betrokken bij de opzegging van het krediet en de verkoop van het bedrijf. In afwachting van de juridische procedure gaan wij verder niet op deze situatie in.'
PRA
Dat het bedrijf wel gezond was werd daarna volgens Lakeman bewezen. Het bedrijf maakte na het faillissement een succesvolle doorstart met de investeringsmaatschappij Trimoteur. Het bedrijf in het voormalig sanatorium van Zuidlaren, dat in 1935 gebouwd werd door de bekende Groningse architect Egbert Reitsma, maakt nu deel uit van het Amerikaanse PRA International. PRA Netherlands heeft vestigingen in Assen, Zuidlaren en Groningen en telt daar ongeveer 400 werknemers en een jaaromzet van 36 miljoen euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl